Norwegian ska minska CO2-utsläppen med 45 procent senast 2030

Norwegian har i dagarna lanserat en ny klimat- och miljöstrategi. Strategin ska implementeras omedelbart och innehåller ett flertal branschledande mål. Viktiga åtaganden är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent, ta bort all icke- återvinningsbar plast och återvinna all engångsplast. Något som är i linje med Parisavtalets mål om 1,5 grader.

För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste utsläppen minska med 45 procent senast 2030 jämfört med 2010 års nivåer, enligt FN:s klimatpanel. Som en del av strategin förbinder sig Norwegian till ett branschledande mål om att minska koldioxidutsläppen med 45 procent per passagerarkilometer innan 2030 baserat på siffror från 2010, både genom förnyelse av flottan och användning av hållbart bränsle.

Flygbolaget förpliktar sig därmed till att använda mellan 16 och 28 procent hållbart bränsle innan det här decenniet är slut, beroende på hur stor andel av flottan som förnyas. Målet är uppemot 500 miljoner liter hållbart bränsle senast 2030. För att kunna nå det här viktiga målet är det avgörande att det finns ett regelverk som aktivt belönar koldioxideffektivitet och stimulerar både ökad produktion och användning av hållbara flygbränslen.

”Vi tar vårt klimatansvar på allvar och därför måste vi blicka framåt och genomföra en strategi som gör skillnad för klimatet och miljön både i dag och i framtiden. Norwegian kommer fortsätta ta en ledande position i branschen inom det här området och de här förändringarna gynnar inte bara klimatet och miljön, utan även våra kunder och vår verksamhet. Lågkostnadsmodellen är hållbarhetsmodellen eftersom den möjliggör effektiv hantering av energi och resurser”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Hållbarhetsstrategin omfattar även 100 procent minskning av icke-återvinningsbar plast och 100 procent återvinning av engångsplast, senast 2023.

”Allt fler resenärer vill ha mer hållbara och smartare alternativ när de väljer flygbolag. Vi ska vara deras förstahandsval genom att minska och återvinna plastavfall, lyfta fram hållbara flygbränslen och fortsätta flyga med en av världens yngsta flygplansflottor för att nå målet om att minska CO2-utsläpen med 45 procent senast 2030”, säger Norwegians hållbarhetschef Anders Fagernæs.

(Foto: David Peacock)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.