Airbus: Vätgas är framtiden för flyget

Att driva flygplan med hjälp av vätgas är framtiden för flygbranschen. I alla fall om man får tro Airbus som har lanserat tre olika koncept med vätgas-flygplan som ska vara i trafik år 2035 och ha en räckvidd på över 370 mil.

Airbus har lanserat tre olika koncept för flygplan under namnet ZEROe som ska innebära noll utsläpp för flygplan i kommersiell passagerartrafik. De tre olika koncepten är tre olika flygplanstyper som alla ska drivas med hjälp av vätgas och ska ha plats för mellan 100 och 200 passagerare och där det konceptet med längst räckvidd ska kunna flyga över 370 mil. Den europeiska flygplanstillverkaren räknar med att ha flygplanskoncepten i kommersiell trafik år 2035.

De tre koncepten som nu presenterats är:

  • En turbofläkt-design med plats för 120-200 passagerare, med en räckvidd på över 370 mil, som kan fungera transkontinentalt och ska drivas av en modifierad gasturbinmotor som går på väte snarare än jetbränsle genom förbränning. Flytande väte lagras och distribueras via tankar placerade bakom det bakre tryckskottet.
  • En turbopropp-design med plats för upp till 100 passagerare som använder en turboproppmotor istället för en turbofläkt och ska drivas genom väteförbränning i modifierade gasturbinmotorer, som ska kunna flyga mer än 180 mil.
  • En ”blended-wing body” -design med plats för upp till 200 passagerare där vingarna smälter samman med flygplanets huvuddel med en räckvidd närmare 370 mil. Den exceptionellt breda flygkroppen öppnar upp för flera alternativ kring lagring och distribution av vätgas och för kabinlayout.

”Dessa koncept hjälper oss att utforska och förbättra designen och utformningen av världens första klimatneutrala kommersiella flygplan utan utsläpp, som vi strävar efter att ta i bruk 2035”, säger Guillaume Faury VD på Airbus. ”Övergången till väte, som den primära kraftkällan för dessa konceptplan, kommer att kräva avgörande åtgärder från hela flygekosystemet. Tillsammans med stöd från regeringar och industripartners kan vi möta denna utmaning att skala upp förnybar energi och väte för en hållbar framtid för flygindustrin. ”

För att hantera dessa utmaningar kommer flygplatser att kräva betydande infrastruktur för vätetransport och tankning för att tillgodose behoven i den dagliga driften. Stöd från regeringar kommer att vara avgörande för att uppnå dessa ambitiösa mål med ökad finansiering för forskning och teknik, digitalisering och mekanismer som uppmuntrar användningen av hållbara bränslen och förnyelse av flygplansflottor så att flygbolagen kan fasa ut äldre, mindre miljövänliga flygplan tidigare skriver Airbus i ett pressmeddelande.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.