GKN-samarbete med Pratt & Whitney banar väg för klimatneutralt flyg

Under den 30 år långa affärsrelationen med motortillverkaren Pratt & Whitney har GKN Aerospace i Trollhättan gått från att vara en underleverantör av komponenter till att bli en samarbetspartner med ett stort utvecklingsansvar. På senare år har samarbetet bland annat resulterat i den revolutionerande växlade fläktmotorn GTF som gör dagens och morgondagens flyg mer hållbart.

Flygindustrin växer så det knakar och till 2035 beräknas antalet större passagerarplan i trafik ha fördubblats från dagens 20 000 plan till 40 000 enligt tidigare prognoser. Hur COVID-19 kommer att påverka detta återstår dock att se. Trots den förväntade stora tillväxten har flygbranschen ingått en global överenskommelse att halvera koldioxidutsläppen mellan år 2005 och 2050. För att förverkliga visionen måste framtidens flygplan bli energieffektivare och en av nyckelaktörerna är motortillverkaren Pratt & Whitney som sedan länge samarbetar med GKN Aerospace i Trollhättan. Samarbetet inleddes redan i slutet av 80-talet, men har fördjupats under årens lopp.

”I början var vi en ren underleverantör som producerade detaljer, men sedan mitten av 2000-talet har vi tagit ett allt större konstruktionsansvar. Idag tar vi ett fullt designansvar för ett flertal komponenter i Pratt & Whitneys olika motorprogram”, säger Karin Johansson, Program Director.

GKN Aerospace har bland annat bidragit med viktiga komponenter till Pratt & Whitneys omtalade växlade fläktmotor, GTF, Geared Turbofan. Motorn utvecklades inom motorprogrammet PW1500G som inleddes år 2008 och idag driver GTF-motorn redan flera större passagerarplan såsom Airbus A320neo, Airbus A220 och Embraer E-Jet. I GTF-motorn kan fläkten drivas med en annan hastighet än lågtryckskompressorn och lågtrycksturbinen, vilket reducerar bränsleförbrukningen och bullernivån avsevärt. GKN har ansvarat för utveckling och tillverkning av motorns bakre turbinstruktur och mellanhuset i kompressordelen.

”Den bakre turbinstrukturen, är tillverkad genom GKN:s unika lättviktslösningar som fogar samman olika typer av material genom svetsning, istället för att bearbeta tyngre gjutgods. Det gör att motorn blir både lättare och mer bränsleeffektiv, vilket i förlängningen är bra för miljön”, säger Stefan Hansson, Program Director.

Samarbetet i flera av motorprogrammen bygger på så kallade RRSP-avtal. RRSP står för Risk and Revenue Sharing Partnership och innebär att Pratt & Whitney och GKN delar på både den initiala investeringen, och den eventuella vinsten för motorprogrammen. För GKN består investeringen av att utveckla, tillverka och leverera komponenter till det aktuella motorprogrammet. Eftersom en stor del av intäkterna för en traditionell motoraffär kommer från försäljning av reservdelar på eftermarknaden förutsätter RRSP kapitalstarka bolag.

”Man måste ha en långsiktighet för att gå in i den här typen av avtal, eftersom det ofta blir vinst först efter flera år. Samtidigt innebär RRSP-avtal att vi får ta ett betydligt större konstruktionsansvar och det gör oss till en naturlig samarbetspartner i framtida program”, avslutar Stefan Hansson. 

(Foto: GKN Aerospace)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.