Aer Lingus överväger att flytta långlinjer från Irland

Ett minskat resande gör att Aer Lingus tittar på möjligheter till ett större upptagningsområde då man överväger att flytta långlinjer från Shannon i västra Irland till Storbritannien vilket skulle bli en stor förlust för den irländska preclearance-flygplatsen.

Före coronapandemin flög Aer Lingus med två Airbus A321LR från Shannons flygplats i västra Irland till London och USA. Coronapandemin har dock inneburit ett stopp i dessa flygningar och nu kommer det rapporterar om att Aer Lingus överväger att delvis lämna Shannon för att istället basera de två A321LR-flygplanen i Storbritannien. Detta rapporterar The Irish Times.

Om Aer Lingus beslutar sig för att flytta de två långlinjerna till New York och Boston från Shannon så kommer det att bli ett hårt slag för den irländska flygplatsen som tidigare i år också förlorat flygrörelser genom att British Airways linje till New York JFK från London City som mellanlandat i Shannon lagts ner. Mellanlandningen har dels berott på en kort startbana på London City-flygplatsen men också på grund av att Shannons flygplats är en preclearance-flygplats vilket innebär att passkontroll och liknande in till USA kan göras redan i Shannon vilket sparar mycket tid vid ankomsten till USA.

Preclearance-möjligheten är en stor fördel för Shannons flygplats jämfört med andra flygplatser men trots detta kan alltså Aer Lingus tänka sig att flytta därifrån. Det beror dels på Irlands karantänsregler för resenärer men kanske även för att flygbolaget vill öka sitt upptagningsområde för långlinjerna genom att flytta de till större städer i Storbritannien i en tid när resandet minskat kraftigt. Enligt The Irish Times väljer Aer Lingus mellan sex flygplatser där man kan öppna en bas för de två Airbus A321LR och två av flygplatserna som kan bli aktuella är Manchester och Edinburgh.

Om en flytt blir aktuell kommer långlinjetrafiken med A321LR att starta under 2021 och i första hand vara igång under tre år. Shannons flygplats uppger dock att man för förhandlingar med Aer Lingus om att återuppta trafiken på långlinjerna från flygplatsen samt flygningarna till London. Om det blir Shannon eller någon flygplats i Storbritannien som går vinnande ur striden om Aer Lingus återstår att se.

(Foto: Pitmanaaron)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.