Återhämtningen fortsatte i augusti för Swedavia

Under augusti månad flög 650 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser vilket är en minskning med 83 procent jämfört med förra årets 3 700 000 resenärer. Återhämtningen av flygtrafiken fortsatte jämfört med föregående månader men mattades dock av något i slutet av augusti på grund av ett minskat fritidsresande. 

Swedavia konstaterar i sin trafikstatistik för augusti att marknadsläget fortsatt är kraftigt påverkat av den globala coronapandemin. Detta visades inte minst av att det flög 83 procent färre passagerare på den statliga flygplatsoperatörens tio flygplats i augusti jämfört med augusti 2019. Minskningen på 83 procent var något bättre än juli då antalet passagerare var 87 procent färre än juli 2019, men i en avmattning av återhämtningen i slutet på augusti syntes tydligt på grund av ett minskat fritidsresande.

Av de 650 000 resenärerna i augusti på Swedavias tio flygplatser var 420 000 utrikesresenärer, vilket var en minskning med 85 procent jämfört med förra året. Inrikesresandet minskade i mindre omfattning med en nedgång på 76 procent i augusti. Sammanlagt reste 230 000 resenärer inrikes i jämförelse med fjolårets 980 000 inrikesresenärer.

”När vi summerar sommarmånaderna kan vi konstatera att den försiktiga återhämtningen av flygresandet fortsätter under augusti, i takt med länders lättade reserestriktioner som möjliggör en större tillgänglighet mellan länder. Även om flygresandet fortsätter att öka i augusti så handlar det fortfarande om relativt små volymer och en historiskt låg nivå till följd av coronapandemins effekter”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

På Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, minskade resandet med 83 procent till 418 000 i augusti jämfört med 2019. Även på Göteborg Landvetter Airport, Sveriges andra största flygplats, minskade resandet med 83 procent till 104 000 resenärer under månaden. På Swedavias regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 66 procent och 93 procent jämfört med fjolårets resenärer i augusti.

”Inför hösten är flygbranschens bedömning i nuläget att det kommer att ta flera år för flygmarknaden att återhämta sig till nivåer före covid-pandemin. För den närmaste tiden är en fortsatt kraftigt påverkad och begränsad flygmarknad med ett betydligt lägre flygresande jämfört med före pandemin att vänta resten av året och även under nästa år”, säger Jonas Abrahamsson.

(Foto: Orlando G Boström/Swedavia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.