Västerås flygplats läggs ner

Västerås flygplats fyller ingen funktion för Försvarsmakten och nu har även Västerås Stad tagit det definitiva beskedet att lägga ner flygplatsen efter en rekordlång debatt i kommunfullmäktige.

Efter ett rekordlångt kommunfullmäktige så beslutade Västerås Stads politiker strax efter klockan 03.40 på fredagsmorgonen i förra veckan att lägga ner Västerås flygplats. Detta efter år av debatt kring flygplatsens vara eller icke vara, men nu är alltså det definitiva beslutet taget. I juni var frågan om Västerås flygplats framtid aktuell i Västerås Stads kommunfullmäktige men då skickades ärendet på återremiss för beslut under hösten på grund av att frågan inte ansågs vara tillräckligt utredd.

Tidigare under förra veckan kom det besked från Försvarsmakten att Västerås flygplats inte fyller någon funktion för deras del enligt Sveriges Radio vilket ytterligare motiverade en nedläggning av flygplatsen. Västerås flygplats har inte varit någon särskilt lönsam affär för Västerås kommun och under 2016 när ett misslyckat trafikupplägg med Nextjet testades förlorade flygplatsen 60 miljoner kronor under det året.

Enligt tidigare rapporter ska Västerås flygplats senast stänga den 31 december 2022 och fram till dess ska verksamheten på flygplatsen stegvis stoppas. I nuläget är det enbart Ryanair som trafikerar Västerås flygplats och före pandemin flög man till Storbritannien och Spanien ett antal gånger i veckan. Ett steg i avvecklingen av flygplatsen är att fortsätta med Ryanair-trafiken fram tills att avtalet med det irländska lågprisflygbolaget löper ut för att undvika extra kostnader för att avsluta avtalet i förtid.

Under sommaren har det förts fram förslag kring hur Västerås flygplats kan utvecklas till en automatiserad flygplats med hjälp av 5G-teknik istället för att läggas ner, men detta är inget som lockat politikerna i Västerås Stad.

(Foto: Dr RdL)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.