5,2 miljarder kronor i förlust för Norwegian

Norwegian har presenterar sina siffror för första halvåret 2020 och andra kvartalet. Siffrorna är som väntat kraftigt påverkade av Covid-19-pandemin med en nettoförlust på 5,2 miljarder svenska kronor.

Under första halvåret 2020 reste 5,3 miljoner kunder med Norwegian vilket motsvarar en minskning med 71 procent jämfört med motsvarande period förra året. Norwegian har under året lyckats konvertera skulder och genomfört en nyemission samt med ett flertal åtgärder reducerat kostnaderna. Samtidigt är situationen för Norwegian dock fortfarande mycket utmanande och under det första halvåret gjorde man en förlust på 5,2 miljarder kronor.

Innan coronapandemin förväntade Norwegian ett lönsamt 2020 och den bästa sommaren någonsin. Myndigheternas hårda reserestriktioner och efterföljande minskad efterfrågan tvingade Norwegian att parkera 140 flygplan och permittera cirka 8 000 anställda. Under andra kvartalet hade Norwegian bara 7-8 flygplan i drift på inrikeslinjer i Norge. Efter en framgångsrik omstruktureringsprocess fick bolaget tillgång till den statliga lånegarantin i Norge på tre miljarder NOK.

”De senaste månaderna har vi arbetat intensivt för att vi ska komma ut den här krisen som ett starkare bolag, väl rustade för framtida konkurrens. Långivare, obligationsinnehavare och aktieägare har gett oss stöd och förtroende för vägen framåt. Våra kunder visar också ett starkt stöd. Detta är jag mycket tacksam över. Jag är samtidigt stolt över alla våra ”Red Nose Warriors” som håller humöret uppe och fortsätter varje dag för våra kunder”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Under årets sex första månader reste 5,3 miljoner kunder med Norwegian, mot 18,1 miljoner under samma period förra året. Kapaciteten minskades 69 procent och passagerartrafiken minskade med 72 procent. Kabinfaktorn var på 78,2 procent, ned 6,5 procentenheter jämfört med första halvåret 2019. Både kabinfaktorn och kapaciteten har justerats enligt myndigheternas krav på blockering av mittsäten på inrikeslinjer i Norge under andra kvartalet 2020 uppger Norwegian i ett pressmeddelande.

Den 1 juli återupptog Norwegian 76 linjer, satte ytterligare 12 plan i trafik och över 600 anställda som varit permitterade kom tillbaka. Marknaden är fortfarande mycket osäker, huvudsakligen på grund av ständigt nya reserekommendationer från myndigheter i hela Europa. Så fort en reserekommendation ändras så påverkas efterfrågan omedelbart. Bolaget kommer fortsätta att justera linjenätet baserat på efterfrågan och myndigheternas reserekommendationer.

”Covid-19-krisen har drabbat flygbranschen och resebranschen särskilt hårt och de flesta bolag behöver stöd från myndigheter för att överleva. Vi noterar att våra närmaste konkurrenter får betydande likviditetsstöd från sina respektive myndigheter eftersom flyget är en så kritisk del av infrastrukturen. Vi är tacksamma för lånegarantin från den norska regeringen som vi har jobbat hårt för att uppfylla kraven till. Det är dock inte tillräckligt mycket för att vi ska kunna ta oss igenom krisen så som marknadsförhållandena ser ut nu”, säger Jacob Schram.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.