Idag tar sju kommuner över Ängelholm Helsingborg Airport

Samtliga sju kommuner som avsåg att ta över driften av Ängelholm Helsingborg Airport har röstat ja till förslaget och från och med idag, 1 september, ställer sig den nordvästskånska flygplatsen till raden av kommunala flygplatser i landet.

I våras tillkännagav Peab som tidigare ägt och skött driften av Ängelholm Helsingborg Airport att man avsåg att lägga ner flygplatsens drift tills vidare från den 1 september på grund av de ekonomiska konsekvenserna som uppkommit på grund av ett minskat resande och slutligen coronapandemin.

Samtidigt som det beskedet kom så pågick det förhandlingar mellan Peab och sju kommuner runt om flygplatsen om ett kommunalt övertagande och i förra veckan blev det definitivt klart att de sju kommunerna tar över flygplatsens drift från och med idag, den 1 september efter beslut i kommunernas respektive kommunfullmäktige.

”Jag kan inte sluta le, det känns som på julafton. Vi har ju fått se och klämma på paketen under granen och kanske anat innehållet, men först nu när vi fått öppna dem kan vi glädjas och andas ut, säger Ängelholm Helsingborg Airports ställföreträdande operative chef Staffan Olsson till Helsingborgs Dagblad efter den ovissa framtiden för flygplatsen under vår samt sommar och beskedet att framtiden nu är säkrad.

Peab kommer fortsatt att äga mark och byggnader på flygplatsområdet och det kommunerna har tagit över är driftbolaget på Ängelholm Helsingborg Airport vilket bland annat inkluderar flygplatsens personal. De sju kommunerna köper driftsbolaget för 20 miljoner kronor och tillför samtidigt 30 miljoner kronor till bolaget för att täcka förväntade förluster de kommande åren.

Under sommaren har Ängelholm Helsingborg Airport haft flygtrafik till Stockholm Arlanda och Bromma med SAS respektive Amapola Flyg och för första gången i Ängelholm Helsingborg Airports historia har man just nu tre trafikerande bolag med trafik till Stockholm. Detta sedan även Air Leap börjat trafikera flygplatsen från den 24 augusti med trafik till Stockholm Bromma. I höst planerar även BRA att återuppta sin trafik från Ängelholm samtidigt som samarbetspartnern Amapola då kommer att avveckla sin trafik.

(Foto: Peter Wemmert – Kameratrollet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.