Regeringen förlänger den temporära trafikplikten

Regeringen har beslutat att förlänga den temporära allmänna trafikplikten på åtta flyglinjer till och från Norrland och Gotland. Syftet är att fortsatt säkerställa en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål fram till och med den 31 december 2020. 

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har beslutat att förlänga den temporära allmänna trafikplikten på åtta flyglinjer till och från Norrland samt Gotland från Stockholm Arlanda till den 31 december. Den 6 april i år beslutades det att till och med den 6 september, införa en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer till och från Norrland och Gotland på grund av att coronapandemin lämnat flera flyglinjer utan flygtrafik.

Trafikverket får alltså nu i uppdrag att fortsatt vid behov upphandla flygtrafik på de aktuella sträckorna. Flygbolag som flyger på de berörda flyglinjerna ska informera Trafikverket om de avser att ändra sitt utbud som påverkar fullgörandet av den allmänna trafikplikten. Utgifterna för trafiken får, tillsammans med den tidigare temporärt upphandlade flygtrafiken, uppgå till högst 105 miljoner kronor. Utgifterna för trafiken finansieras inom de medel för trafikavtal som Trafikverket disponerar.

Följande linjer fick en temporär allmän trafikplikt i våras:

  • Kiruna–Arlanda
  • Luleå–Arlanda
  • Umeå–Arlanda
  • Östersund–Arlanda
  • Skellefteå–Arlanda
  • Örnsköldsvik–Arlanda
  • Sundsvall–Arlanda
  • Visby–Arlanda

Samtliga linjer förutom Örnsköldsvik-Stockholm Arlanda har i nuläget trafik med flygbolag som inte får någon ekonomisk ersättning för trafiken. I våras vann Amapola Flyg upphandlingen av flygningar på samtliga linjer.

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.