Delårsrapport: Miljardförlust för SAS

En gynnsam kurs för den svenska kronan bidrog till att SAS förlust inte blev lika stor som förväntat för delårsrapporten maj-juli, men det blev trots allt en stor förlust på 2,1 miljarder kronor under de tre månaderna vilket kan jämföras med en vinst på 1,4 miljarder kronor under samma period 2019.

I SAS delårsrapport för maj-juli redovisar bolaget en förlust på 2,1 miljarder kronor före skatt vilket är betydligt sämre än samma period föregående år då man gjorde en vinst på 1,4 miljarder kronor och detta beror givetvis på coronapandemin. Under maj-juli förlorade SAS 81 procent av sina intäkter samtidigt som man minskade sin kostnader med 67 procent.

Förlusten på drygt två miljarder kronor är bättre än väntat och detta beror bland annat på en gynnsam svensk krona, främst mot den amerikanska dollarn, som påverkat SAS resultat positivt med 840 miljoner kronor. SAS meddelar även att man nu genomfört 4 000 av 5 000 uppsägningar och samtidigt skjutit upp leveranser av åtta Airbus A320neo och två Airbus A350 vilket sänker bolagets investeringskostnader under perioden 2021-2024.

”Hittills har efterfrågan på flygresor utvecklats i linje med våra förväntningar, främst driven av inrikestrafiken. Samtidigt gör vi stora framsteg med att anpassa våra kostnader till en marknad med lägre efterfrågan. Trots att vi har stora utmaningar framför oss är jag övertygad om att SAS kommer tillbaka som ett hållbart och lönsamt flygbolag efter en framgångsrik rekapitalisering”, skriver SAS VD Rickard Gustafson i delårsrapporten.

Att SAS förlust var lägre än förväntat gjorde att SAS-aktien steg med drygt tio procent på Stockholmsbörsen under tisdagen.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.