Skrotar Boeing MAX-namnet på 737 nu?

Ett pressmeddelande från Boeing har skapat uppmärksamhet då man valt att kalla Boeing 737 MAX för 737-8 istället i pressmeddelandet, vilket är första gången som Boeing själva inte använder sig av MAX som beteckning för flygplanstypen som nu haft flygförbud i snart 1,5 år.

Det har funnits många spekulationer kring att Boeing skulle byta namn på 737 MAX efter de båda olyckorna under 2018 och mars 2019 och det efterföljande flygförbudet på flygplanstypen. Redan i juli 2019 kom det rapporterar om att Ryanair valt att byta namn på sina icke levererade MAX-flygplan till Boeing 737-8200 och nu har Boeing själva för första gången valt att inte använda MAX-namnet.

I ett pressmeddelande från den amerikanska flygplanstillverkaren om att det polska flygbolaget Enter Air beställer upp till fyra Boeing 737 MAX-flygplan så använder Boeing namnet 737-8 istället för MAX. Enligt flera medier har Boeing använt sig av namnet 737-8 internet under en relativt lång tid och nu verkar det alltså vara dags för att byta namn på MAX-flygplan även i den externa kommunikationen.

MAX-namnet har på grund av de båda olyckorna och flygförbudet på flygplanstypen som fortsatt finns på grund av säkerhetsproblem med flygplanet, fått ett rykte som blir väldigt svårt att tvätta bort och Boeing 737 MAX är troligen ett av de flygplansnamn som flest människor känner till världen över. Framöver kommer Boeing troligen att ta bort MAX-namnet på samtliga fyra versioner av flygplanet och istället ser det ut enbart bli namn som Boeing 737-7, 737-8, 737-9 samt 737-10.

(Foto: pjs2005)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.