Inget ekonomiskt stöd till Norwegian från Sverige

Det innebär en för hög risk för den svenska staten att hjälpa Norwegian med långarantier på grund av coronapandemin. Därför har Riksgälden beslutat att avslå det norska lågprisflygbolagets ansökan om statlig kreditgaranti.

Norwegian ansökan om statlig kreditgaranti från den svenska staten har avslagits av Riksgälden. Detta då det finns en mycket hög risk för att Norwegian inte skulle kunna fullgöra sina ekonomiska åtaganden samt att flygbolaget då (31 december 2019) inte bedömdes ha förmåga att hantera ytterligare skuldsättning enligt ett pressmeddelande från Riksgälden.

Ansökan från Norwegian gäller det svenska dotterbolaget Norwegian Air Sweden AB och för Norwegian i stort tror den norska flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs som Svenska Dagbladet pratat med att beskedet från Sverige inte ändrar flygbolagets strategi och arbete med att leta efter nytt kapital. Från Norwegian är man missnöjda med beskedet från Riksgälden.

”Vi tycker det är märkligt att Norwegians svenska dotterbolag inte ens kunde få låna ett par hundra miljoner kronor när SAS får många miljarder i stöd. Det visar tydligt att man inte vill ha konkurrens i Sverige. Snedvriden konkurrens leder till sämre tillgänglighet och högre biljettpriser”, säger Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till DN.

I mitten av mars föreslog den svenska regeringen att flygbolag i Sverige under året ska ges möjlighet att få kreditgarantier till maximalt fem miljarder kronor. Av de fem miljarder kronorna var och är 1,5 miljarder riktade till SAS.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.