Passagerarna kommer tillbaka men en osäker höst väntar

Antalet passagerare på landets flygplatser minskade med 87,3 procent i juli jämfört med samma period 2019. Den kraftiga minskningen är dock en rejäl förbättring jämfört med juni och återhämtningen fortsätter, men det finns indikationer på att återhämtningen inte kommer att vara på samma nivåer i höst som under sommaren.

Det flög 192 110 inrikespassagerare och 340 509 utrikespassagerare i juli på landets 39 flygplatser som Transportstyrelsen för passagerarstatistik över. Totalt var det drygt en halv miljon resenärer som flög i Sverige i juli, 532 619, vilket är en minskning med 87,3 procent jämfört med juli 2019. Juli 2020 är dock en tydlig förbättring jämfört med juni och visar att återhämtningen efter vårens nedstängning av flygtrafiken fortsätter. Jämfört med juni 2020 så ökade antalet passagerare med 176 procent i juli men till skillnad från i juni så var det utrikestrafiken som ökade mest i juli, 194 procent medan inrikestrafiken ökade med 149 procent jämfört med föregående månad.

Inrikestrafiken har dock återhämtat sig bäst hittills, i juli var det 79,2 procent färre inrikespassagerare medan antalet utrikespassagerare var 89,6 procent färre jämfört med juli 2019. Inrikestrafiken förväntas återhämta sig bäst till en början på grund av reserestriktioner för utrikesresor och behovet av att vilja åka utomlands under sommaren är låg på grund av pandemin. En bidragande faktor till att inrikestrafiken återhämtat sig bättre än utrikestrafiken är också ”hemester” i Sverige som säkerligen har bidragit till återhämtningen för inrikesflyget. Exempel på detta är att flygplatser som Visby och Ängelholm Helsingborg som är populära för semesterresande under sommaren och båda dessa hade en bättre passagerarutveckling i juli än den genomsnittliga utvecklingen för Sverige.

Många flygplatser står utan passagerare

Vilhelminas flygplats tappade minst antal passagerare i juli jämfört med juli 2019. Flygplatsen hade 56,3 procent färre passagerare och Vilhelmina följs tätt av Stockholm Västerås som hade 59,3 procent färre passagerare i juli vilket är noterbart då flygplatsen enbart har utrikestrafik. I andra änden så finns det elva flygplatser, Borlänge, Hagfors, Karlstad, Kramfors Sollefteå, Kristianstad, Linköping, Mora-Siljan, Sälen, Torsby, Trollhättan Vänersborg och Örebro, som inte registrerade en enda passagerare i juli och Pajala samt Norrköping hade bara sex passagerare var under juli. Flera av flygplatserna hade dock inga passagerare under juli 2019 heller bland annat på grund av sommaruppehåll i trafiken.

De tre största flygplatserna i landet i juli var Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Malmö som sedan följdes av ytterligare en Swedavia-flygplats, Luleå. Därefter kommer Stockholm Skavsta med enbart utrikestrafik och flygplatsen utanför Nyköping hade 90,5 procent färre passagerare jämfört med juli 2019.

Osäker höst

Även om återhämtningen fortsätter uppåt i juli så är det inte självklart att det fortsätter på samma sätt under hösten. När affärsresandet tar över från semesterresandet i mitten av augusti är risken att många inte flyger. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som kan att arbeta hemifrån även under hösten och digitala möten har tidigare nämnts som ett allvarligt hot mot affärsflygandet. Samtidigt är det så att företag blivit tvingade att använda sig av digitala möten och inte något man själva valt vilket talar för att en del väljer att avveckla dem eller kombinera de med resor när pandemin klingar av. Dock gör lågkonjunktur och ett allmänt sämre ekonomiskt läge för många företag att man väljer att avstå från flygresor av ekonomiska skäl vilket är ytterligare en oroande faktor inför hösten.

Samtidigt som antalet passagerare fortsätter att öka så har kapaciteten återigen minskat i Sverige efter att varit på generell uppgång sedan början av juli. Enligt kapacitetsdata från OAG så ligger kapaciteten för veckan som började den 10 augusti 72,8 procent under samma period 2019. Som bäst har kapaciteten varit 70,9 procent lägre under den första veckan i augusti. Även den globala kapaciteten verkar ha nått ett tak under början av augusti då kapaciteten bland alla flygbolag i världen minskade något under veckan 10-17 augusti efter att ha nått den högsta kapaciteten sedan före pandemin i veckan innan. Det är kanske något som indikerar på vad som komma skall under hösten och OAG spekulerar i att vi under början av augusti kanske nådde toppen för 2020 års kapacitet i den nya corona-världen. Om Sverige även följer den utvecklingen återstår att se.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: Peter Wemmert, Kameratrollet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.