Tuff sommar för Finnair

SAS klarar sig betydligt bättre än Finnair i juli när det gäller återhämtningen av passagerare då det finska flygbolaget flög 145 300 passagerare vilket är 90 procent färre passagerare under juli jämfört med samma månad 2019.

I juli hade SAS 75 procent färre resenärer jämfört med juli 2019 och det är ett betydligt bättre resultat än både Norwegian och Finnair som båda hade 90 procent färre passagerare under årets sjunde månad. För Finnairs del är det främst Asien-trafiken som släpar efter med en minskning på drygt 97 procent men långlinjetrafiken till Nordamerika stod still och visade med det en minskning på 100 procent jämfört med juli 2019.

Det är inrikestrafiken som leder vägen för Finnair just nu med en minskning på 75 procent passagerare och en minskning av passagerarkilometer med nästan 74 procent. Samtidigt visar SAS en minskning av antalet passagerarkilometer på inrikestrafiken med 39 procent vilket är väsentligt bättre än Finnair.

Finnair minskade sin kapacitet med drygt 88 procent på Asien-linjerna, 100 procent på Nordamerika, 87 procent på Europa och som tidigare nämnt nästan 74 procent på inrikeslinjerna från Helsingfors. Finnairs kabinfaktor på de europeiska linjerna och inrikestrafiken låg på 61,2 respektive 73 procent medan flygningarna till Asien endast hade en passagerarkabinfaktor på 18,8 procent.

Finnair har i nuläget det svårare än SAS att hitta passagerare igen och en del i detta är det finska flygbolagets större fokus på långlinjer vilket riskerar att drabba bolaget hårdare än SAS. Före pandemin hade SAS 16 långlinjeflygplan medan Finnair hade 23 stycken. Procentuellt bestod SAS flotta före pandemin av 10,5% långlinjeflygplan medan Finnairs långlinjeflygplan stod för 31,9% av bolagets flygplansflotta. Med en större verksamhet på långlinjemarknaden innan coronapandemin lär det bli tuffare för Finnair än för SAS efter coronakrisen då långlinjemarknaden kommer att återhämta sig i en långsammare takt än kort- och medeldistanslinjer.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.