Sunclass Airlines säger upp sin svenska kabinpersonal

Sunclass Airlines säger upp all sin svenska kabinpersonal efter att förhandlingar med ett fackförbund strandat. Detta innebär att 175 anställda kommer att förlora sina jobb.

I Norge har Sunclass Airlines kabinpersonal gått med på lönesänkningar men i Sverige har fackförbundet Unionen inte gått med de villkor som flygbolaget har ställt. Detta är nu orsaken till att Sunclass Airlines säger upp alla 175 kabinanställda i Sverige från den 20 augusti enligt SVT. Enligt Sunclass Airlines har 98 procent av de fackanslutna svenska kabinanställda stått bakom förslaget om lägre löner men Unionen kräver enstämmighet berättar Sunclass Airlines kommunikationschef Lisbeth Nedergaard för SVT.

Unionens pressekreterare Johanna Gréen säger till SVT att man har varit beredda att förhandla om andra villkor än lönesänkningar men detta har Sunclass valt att avvisa.

”Att gå ner i lön kan ge allvarliga konsekvenser om man blir arbetslös. Det påverkar a-kassan, pensionen och den sjukpenningsgrundande inkomsten. Går man ner i lön blir villkoren för medlemmarna väldigt dåliga, om det visar sig att företaget ändå tvingas göra sig av med personal” säger Unionens pressekreterare Johanna Gréen till SVT.

Liknande förhandlingar som genomförts i Norge och nu även Sverige påbörjas även med flygbolagets danska personal och där riskerar 200 anställda att förlora sina jobb enligt check-in.dk.

Sunclass Airlines har åtta Airbus A321 och fyra Airbus A330 i sin flygplansflotta som flyger på uppdrag av Ving. Enligt Planespotters står alla A330 och fyra A321-flygplan parkerade medan de övriga Airbus A321 är i trafik för Ving som under juli drog igång sina resor igen.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.