Air France-KLM vill inte skjuta upp flygplansleveranser

Air France-KLM siktar på att inte skjuta upp leveranser av nya flygplan för perioden 2021-2025 samtidigt som koncernens lågprisflygbolag Transavia kommer att spela en viktig roll i återhämtningen av trafiken och ta över delar av det franska inrikesflyget.

Air France kommer att fasa ut sin Airbus A380 och A340 på grund av coronapandemin medan KLM gör detsamma med sina Boeing 747. Air France-KLM ser dock investering i nya flygplan som en viktig del i återhämtningen, men i år har man enbart tagit emot tre Airbus A350 och en Boeing 787-10. Flygbolagskoncernens VD Ben Smith menar dock att vägen ur krisen är att investera i nya flygplan för att undvika att man hamnar med gamla och ineffektiva flygplansflottor.

Under Air France-KLMs halvårsgenomgång berättar koncernens VD att medium- och långsiktiga investeringar i flygplansflottan är väsentlig för att vara konkurrenskraftiga i framtiden samtidigt som man ska uppnå klimatmål. Som exempel ger Ben Smith att Airbus A350-900 ger bränslebesparingar på 18 procent jämfört Boeing 777-200ER och att Boeing 787-10 är 20 procent bränsleeffektivare än Airbus A330-300.

Med bakgrund av detta kommer Air France-KLM att undvika att skjuta fram flygplansleveranser i den mån det är möjligt att behålla samtliga leveranser av flygplan fram till 2025. Koncernen har exempelvis fortsatt planer på att ta emot sina första sex av 60 Airbus A220 som man har på order under nästa år. Samtidigt skjuter man dock upp leveranser av A350-flygplan från 2020 till 2022 samt 2023.

Air France-KLMs VD Ben Smith pratade även om att koncernens lågprisflygbolag, Transavia, blir en viktig spelare i återhämtningen. Detta då Air France måste ta itu med sitt inrikesnät som går med förlust och planen är att Air France enbart ska trafikera de stora inrikeslinjerna från Paris till södra Frankrike medan Transavia ska ta över de resterande inrikeslinjerna i Frankrike. Detta beror dock på om man lyckas förhandla med pilotfacket SNPL om bland annat Transavias storlek på flygplansflotta som idag är begränsad till 40 flygplan. Samtidigt ska HOP! som flyger på tunnare inrikes- och regionala flyglinjer halveras i storlek.

(Foto: Spotting973)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.