Ryanair leder tillväxten i Europa

Ryanair leder tillväxten av antal flygningar i Europa och är det bolag i Europa som flyger mest just nu efter att ha haft nästan hela flottan på marken tidigare i vår.

Under vecka 31 genomfördes i genomsnitt 15 507 flygningar varje dag enligt data från Eurocontrol. Under slutet av samma vecka genomförde Ryanair 1 882 flygningar per dag vilket gör det irländska lågprisflygbolaget till det enskilt största flygbolaget i Europa sett till antalet flygningar. Detta gör Ryanair till en drivande faktor i återhämtningen av den europeiska flygtrafiken just nu.

I juli hade Ryanair en kabinfaktor på 72 procent vilket är långt ifrån bolagets tidigare kabinfaktor som legat stabilt på över 90 procent. Samtidigt är drygt 70 procent en bra kabinfaktor under rådande omständigheter där Ryanair har flugit med ungefär 40 procents kapacitet jämfört med vad som var planerat för sommaren 2020. I augusti planerar Ryanair att flyga med 60 procents kapacitet.

Bakom Ryanair på listan över antal flygningar i Europa under vecka 31 är easyJet med 1 064 flygningar per dag vid slutet av vecka 31, Turkish Airlines, Air France och Wizz Air som rundar av topp fem bland de europeiska flygbolagen. Noterbart är att den europeiska flygtrafiken fortsätter att växa med fler flygningar per dag.

Eurocontrols data visar att den europeiska trafiken just nu ligger på 44 procent av 2019 års nivåer mätt i antal flygningar. Det är främst semesterresande i kombination med resor för att besöka släkt och vänner som driver den europeiska flygtrafiken just nu och det återstår många frågor inför hösten gällande hur stor skada affärsflygandet har tagit av pandemin.

(Foto: Adrian Pingstone)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.