Stark återhämtning av inrikestrafiken på dansk flygplats

Över 80 procent av inrikespassagerarna på Aalborgs flygplats var tillbaka i juli jämfört med samma månad förra året. Det är främst semesterresandet som har utnyttjat avgångar som funnits tillgängliga från Aalborg som ligger bakom återhämtningen.

Inrikestrafiken ska återhämta sig först, följt av kortare linjer mellan länder för att långlinjer till sist kommer att ha återhämtat sig efter coronapandemin. Så tror både experter och så ser verkligheten ut där inrikestrafiken generellt sett i Europa växer sig allt närmare både antal passagerare och antal avgångar som fanns före pandemin. För danska Aalborgs flygplats som har den största inrikeslinjen i Danmark, Aalborg-Köpenhamn, var det en kraftig återhämtning under juli då passagerarsiffrorna visar på att det flög så mycket som 82,1 procent passagerare jämfört med antal passagerare i juli 2019 enligt check.in-dk. Detta får beskrivas som en bra återhämtning efter vårens kraftiga negativa utveckling.

Sträckan Aalborg-Köpenhamn hade före coronapandemin trafik med SAS och Norwegian men danska DAT valde den 8 juni att också starta trafik på sträckan då Norwegian för tillfället inte flög mellan de danska städerna. Under hela juli har det däremot funnits tre bolag på sträckan vilket givit ett stabilt utbud av avgångar som passagerarna utnyttjat till en relativt hög grad jämfört med 2019 då tillbakagången av inrikespassagerare endast var 17,9 procent jämfört med juli förra året.

”Semesterfirare har verkligen utnyttjat de många dagliga förbindelserna, attraktiva priser och de goda restiderna. I en period där näringslivet är på semester, och luftförbindelser längre ut i Europa via Köpenhamn är relativt begränsade på grund av COVID-19, är det faktiskt väldigt trevligt att vi bara går tillbaka nästan 18 procent i inrikestrafiken jämfört med juli 2019,” säger Søren Svendsen , VD för Aalborg Airport skriver check-in.dk.

Förutom linjen till Köpenhamn med SAS, Norwegian och DAT har Aalborgs flygplats även en sommarlinje till Bornholm som flugits under juli vilket bidragit till det ökande inrikesresandet jämfört med tidigare i vår. Utrikestrafiken på Aalborgs flygplats var däremot blygsam i juli då åtta av tio passagerare på flygplatsen var inrikespassagerare och endast 593 charterpassagerare flög från Aalborg jämfört med 33 820 i juli 2019.

(Foto: Aalborg Lufthavn)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.