Croatia Airlines redovisar kraftigt ökad förlust

Croatia Airlines redovisar en förlust på 237 miljoner kronor för det första halvåret 2020 vilket är en 50 procent större förlust än samma period under 2019.

Under april till juni flög Croatia Airlines under stora delar av tiden enbart inrikestrafik och flygningar mellan Zagreb och Frankfurt för att upprätthålla viktiga förbindelser mellan Europa och Kroatien och när nu den viktiga sommartrafiken någorlunda är igång så redovisar Croatia Airlines ett tufft första halvår. Bolaget gör en förlust på 237 miljoner svenska kronor vilket nästan är en 50 procent större förlust jämfört med det första halvåret 2019 vilket till stora delar beror på coronapandemin. Detta skriver EX-YU Aviation News.

Croatia Airlines pekar ut att den största interna risken som påverkar flygbolaget är förmågan att behålla likviditet under de kommande månaderna på grund av de många inställda flygningarna under våren där passagerarna ska ha ekonomisk ersättning. För att anpassa sig till pandemin och att den viktiga sommarsäsongen för Kroatiens rese- och turismindustri är förstörd för 2020 har Croatia Airlines bland annat stoppat wet-leasing av en Mitsubishi CRJ 1000 som bolaget brukar leasa under sommaren från Air Nostrum.

Dessutom har man skjutit upp betalningarna för leasing av en Airbus A319 till nästa sommar. Samtidigt har man avslutat ett leasingavtal för en Dash 8 Q400 och elva av 13 flygplan i flottan har fått nya avgiftssystem där Croatia Airlines enbart betalar till leasingbolagen för de faktiska timmarna som flygplanet används.

På grund av pandemin har Croatia Airlines valt att inte flyga sommarlinjerna från Zagreb till bland annat Stockholm Arlanda, Helsingfors och Oslo medan man öppnat upp för trafik till Köpenhamn igen från den kroatiska huvudstaden. Under det första halvåret 2020 transporterade Croatia Airlines 330 900 passagerare vilket är 66 procent färre än samma period 2019 samtidigt som bolaget tappade 52 procent av sina intäkter under det första halvåret. Bolaget räknar med att tappa ungefär 60 procent passagerare under hela 2020.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.