Kastrup skär ner med 650 heltidstjänster

För att försäkra sig om sin långsiktiga konkurrenskraft har Kastrups flygplats beslutat sig för att minska antalet heltidstjänster från 2 600 till 1 950 vilket innebär att ungefär 650 heltidstjänster kommer att försvinna från den danska storflygplatsen.

Flygindustrins djupa svacka gör att Köpenhamns flygplats Kastrup kommer att göra sig av med 650 heltidstjänster av dagens 2 600 enligt ett pressmeddelande från flygplatsen. Under de kommande veckorna kommer det att hållas fackliga förhandlingar om uppsägningarna och Kastrups VD Thomas Woldbye beskriver beslutet om att göra sig av med många heltidstjänster som det ledsammaste beslutet han tagit under sina nio år på Kastrup.

”Det är väldigt tråkigt att vi kommer att ha färre anställda på Kastrup. Vårt mål under krisen har varit att upprätthålla så mycket aktivitet och behålla så många jobb som möjligt på flygplatsen. Supportpaketen för coronaviruset som har lämnats av det danska parlamentet har gjort en stor skillnad för oss. Med tanke på de nuvarande trenderna i flygtrafikflödena är jag dock rädd att vi måste acceptera att vi inte är i stånd att behålla antalet anställda som vi haft under tiden före corona”, säger Thomas Woldbye. Han betonar också att Kastrup förutser en längre period med färre passagerare.

För Kastrups flygplats innebär de färre tjänsterna besparingar på 325 miljoner danska kronor per år, men det kommer att vara en marginell påverkan på årets ekonomiska resultat på grund av uppsägningstiderna enligt flygplatsen. För årets första halvår har Kastrup gjort en förlust före skatt på 227,9 miljoner danska kronor och en ännu större förlust väntas under den andra halvan. Totalt räknar flygplatsbolaget i Köpenhamn att spara 950 miljoner danska kronor i år genom besparingar, och detta kan sättas i perspektiv med att man hade en omsättning på 4,3 miljarder danska kronor under 2019.

(Foto: Johnpsolis)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.