Stor miljardförlust för Airbus

Airbus redovisar en förlust på 16,5 miljarder kronor före skatt för årets första halvår som tyngs ner av coronapandemin och den kraftigt minskade efterfrågan på nya flygplan som följd av pandemin.

En förlust på drygt 16 miljarder kronor före skatt blev resultatet för Airbus första halvår 2020. Det kan jämföras med det första halvåret 2019 då den europeiska flygplanstillverkaren gjorde en vinst på nästan 21 miljarder kronor före skatt. Intäkterna minskade under det första halvåret 2020 med 123 miljoner kronor jämfört med samma period 2019 och enligt Airbus VD Guillaume Faury är coronapandemin främst märkbar under årets andra kvartal.

”Effekten av COVID-19-pandemin på vår ekonomi är mycket synlig under det andra kvartalet med leveranser av kommersiella flygplan under första halvåret 2020 halverade jämfört med för ett år sedan,” säger Guillaume Faury.

Tidigare har det framkommit att det står över 600 flygplan från Airbus och Boeing parkerade i väntan på att levereras. Detta är främst Boeing-flygplan och då 737 MAX, men Airbus har drygt 160 flygplan stående som inte levererats på grund av coronapandemin. Airbus arbetar dock för att anpassa sig till en ny verklighet.

”Vi har kalibrerat verksamheten för att möta den nya marknadsmiljön på industriell basis och leveranskedjan arbetar nu i linje med den nya planen. Det är vår ambition att inte konsumera pengar före företagsköp och kundfinansiering under det andra halvåret 2020. Vi står inför en svår situation med osäkerhet framöver, men med de beslut vi har tagit tror vi att vi är tillräckligt positionerade för att navigera under dessa utmanande tider i vår bransch”, säger Guillaume Faury.

(Foto: Romain COUPY)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.