British Airways ser ut att skrota ikonsikt flygnummer

På grund av coronapandemin har British Airways beslutat sig för att fasa ut den enda Airbus A318 som man har i sin flygplansflotta. Detta innebär slutet för bolagets unika flyglinje mellan London City och New York samtidigt som det ikoniska flygnumret BA 1 också går en osäker framtid tillmötes.

När British Airways flög med Concorde mellan London och New York använde man sig av flygnummer BA 1 på sträckan London-New York samt BA 2 på returflygningen. De ikoniska flygnumren slutades att användas när British Airways slutade att flyga med Conorde men när bolaget lanserade flygningar mellan London City och New York JFK år 2009 med två specialkonfigurerade Airbus A318 med enbart 32 Business Class-säten ombord valde man att återigen ta i bruk BA 1 och BA 2.

På grund av coronapandemin är det dock slutfluget på sträckan London City-New York enligt Flight Global. Även om British Airways officiellt inte sagt att linjen London City-New York läggs ner så har bolaget inga andra flygplan i sin flotta som klarar av att flyga linjen när man fasar ut sin enda kvarvarande A318. Samtidigt har flygningarna varit beroende av affärsresor för att vara lönsam och det spås mindre affärsresande framöver på grund av pandemin, vilket ytterligare talar för att man koncentrerar sin trafik till New York på existerande flygningar från London Heathrow.

När British Airways flög mellan London City och USA gjorde man ett bränslestopp i Shannon på Irland på vägen mot New York där passagerarna också går igenom ”pre-clearance” för att underlätta ankomsten i USA. Orsaken till bränslestoppet är att man inte kan lyfta med tillräckligt bränsle för flygningen till USA med Airbus A318 från London Citys korta bana som är strax över 1 500 meter lång, eller kort beroende på hur man ser det.

När nu British Airways skrotar sina transatlantiska flygningar från London City ser även BA 1 och BA 2 att försvinna på obestämd tid igen. När och om British Airways kommer att använda de ikoniska flygnumren på en mer eller mindre ikonisk rutt eller flygplan som Concorde och London City-New York med Airbus A318 återstår att se.

(Foto: YSSYguy at English Wikipedia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.