Pajala-Luleå hamnar på topp tio-lista i europa

Linjen Pajala-Luleå röner vanligtvis ingen större uppmärksamhet, men när Simple Flying sammanställt vilket upphandlade flyglinjer i Europa som ger störst ekonomiskt stöd per passagerare hamnar den svenska upphandlade flyglinjen bland de tio mest lukrativa linjerna för flygbolag.

I flera europeiska linjer finns så kallade PSO-linjer, Public Service Obligation-linjer, som innebär att flygbolag får ekonomisk ersättning för att trafikera linjerna då de bedöms så viktiga att de måste existera trots att lönsamheten kan vara låg. Nyligen vann British Airways en upphandling på inrikessträckan London Heathrow-Newquay och detta fick nyhetssajten Simple Flying att sammanställa hur det ser ut på bland europeiska upphandlade flyglinjerna.

Simple Flying har valt att jämföra hur attraktiva de upphandlade flyglinjerna är genom att se hur mycket ersättning flygbolagen får per passagerare som flugit på sträckan. Detta då det är svårt att jämföra flyglinjerna genom att enbart se på den faktiska summan de får för att trafikera en linje då exempelvis flygplanstyp och sträcka varierar på linjerna vilket gör att även kostnaderna kan variera kraftigt. De fyra linjerna som ger bäst ersättning per passagerare är alla linjer i Grekland och då samhällsviktig trafik mellan öar i landet. Den linje som ger högst ersättning per passagerare är Thessaloniki-Skyros där flygbolaget Sky Express får hela 36 400 kronor per passagerare. Bakom topp fyra återfinns mindre linjer mellan samt till och från skotska öar och ytterligare linjer till och från grekiska öar.

På topp tio-listan har även en svensk upphandlad linje smugit sig in. På tionde plats över de upphandlade linjerna i Europa hamnar Pajala-Luleå där flygbolaget Jonair får drygt 4 530 kronor per passagerare. Det är en rejält bit från vad den mest lukrativa linjen i Grekland har för ersättning, men Pajala-Luleå är alltså den tionde bästa upphandlade flyglinjen i Europa sett till ersättning per passagerare. Jonair flyger mellan Pajala-Luleå två gånger varje vardag samt en rotation på söndagar. Linjen flygs främst med en Beech King Air 200.

Simple Flying nämner även ett antal andra upphandlade flyglinjer i Sverige där operatörerna får mer än 20,6 miljoner kronor per år per linje till Stockholm Arlanda från Arvidsjaur, Gällivare, Lycksele eller Vilhelmina. Att flyga till Hemavan från huvudstaden ger ännu mer ersättning, drygt 35 miljoner kronor per år. Samtliga linjerna ovan trafikeras genom olika slingningar och det är estniska Regional Jet som flyger Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm medan Amapola Flyg vann upphandlingen på sträckorna till Vilhelmina, Lycksele och Hemavan. Totalt finns det upphandlade flygningar på elva linjer i Sverige vilket är något som görs av Trafikverket.

(Foto: Silaks)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.