Många nya flygplan som inte levererats

Airbus och Boeing har tillsammans drygt 600 flygplan som man tillverkat och ännu inte levererat vilket bland annat beror på coronapandemin men Boeings 737 MAX är en tung post i antalet tillverkade men icke levererade flygplan.

Det är Flight Global som genom data från Cirium nu sammanställt att världens två största flygplanstillverkare Airbus och Boeing har 628 flygplan som är tillverkade men inte levererade och dessa anses vara icke levererat inventarie enligt Ciriums globala konsultchef Rob Morris. Det stora antalet flygplan som inte levererats beror bland annat på coronapandemin men den största delen av flygplanen är Boeings problemflygplan 737 MAX. Dessutom ska det noteras att det vanligtvis går en tid från det att flygplan är tillverkat och redo för leverans till att det faktiskt levereras vilket kan påverka siffrorna något.

Av de 628 flygplanen är det 462 flygplan som är tillverkade av Boeing och av dem är hela 423 Boeing 737 MAX som inte kan levereras förrän flygplanstypen får tillstånd för kommersiell trafik igen. Boeings inventarie består också av 39 icke levererade widebody-flygplan. För Airbus del är de olevererade flygplan betydligt färre. Totalt har den europeiska flygplanstillverkaren 166 flygplan som inte levererats och detta är fördelat på 123 narrowbody samt 43 widebody-flygplan.

Flygplanstillverkare har tidigare uppgett att kunna leverera flygplan har varit en utmaning under de senaste månaderna på grund av införda reserestriktioner samtidigt som efterfrågan på nya flygplan kraftigt sinat på grund av kollapsen av efterfrågan att resa med flyg. Ciriums Rob Morris menar att det är troligt att antalet olevererade flygplan kan komma att öka framöver på grund av restriktioner och en svag efterfrågan på flygresor.

Samtidigt som det är svårt för flygplanstillverkarna att leverera flygplanen man tillverkat så planerar de för att minska produktionstakten av flygplan. Airbus har valt att minska tillverkningen av Airbus A320neo-familjen från 60 till 40 flygplan i månaden medan även Airbus A330 samt A350-tillverkningen minskas kraftigt. Boeing uppges tillverka 737 MAX i en okänd låg takt medan man tillverkar 2,5 B777 i månaden jämfört med fem före coronapandemin. Samtidigt planerar Boeing för att minska produktionstakten av B787 från 14 till tio per månad under 2020 och från tio till sju under 2022.

(Foto: Alex Cheban)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.