Wizz Air vill ta bort slot-undantag

Wizz Air vill nu se att EU återinför de vanligen kraven på att använda slotar på de europeiska flygplatserna. Detta då de nuvarande undantagen hindrar expansion bland annat hos Wizz Air som valt en annorlunda strategi för att möta coronapandemin.

De allra flesta flygbolagen har valt att stänga ner och minska sin verksamhet kraftigt på grund av coronapandemin men det ungerska lågprisflygbolaget Wizz Air har istället valt att se pandemin som ett tillfälle att expandera med flera nya linjer som startats under sommaren. Med bakgrund av bolagets strategi vill Wizz Air nu se att de undantag för användning av slotar som infördes i mars tas bort då det hindrar tillväxt vilket ch-aviation rapporterar om.

Vanligtvis måste ett flygbolag använda minst 80 procent av sin slot under en IATA-säsong för att behålla den även nästa år och i början av coronapandemin valde EU att ta bort denna regeln tillfälligt för att undvika att flygbolagen bara genomförde olönsamma flygningar för att behålla sina start- och landningstillstånd på exempelvis London Heathrow-flygplatsen.

Wizz Airs VD, Jozsef Varadi, har nu skrivit till EU-kommissionen om att ta bort detta undantag igen för att undvika att ”flygbolag med en svag affärsmodell skyddas samtidigt som de flygbolagen med en genuin plats på marknaden hindras från nya möjligheter att expandera”. Wizz Air gör ingen hemligt av att man vill lägga beslag på nya slottar som kan bli tillgängliga om undantaget hävs.

EU-kommissionen har dock planer på att förlänga undantaget som löper ut den 25 oktober till mars 2021 för att underlätta för flygbolagen som redan idag sitter på slotarna. Lobbyorganisation Airlines for Europe som bland annat består av Air France-KLM, IAG, Lufthansa, Ryanair och easyJet har också uppmanat till att förlänga undantaget för användning av slotar fram till mars 2021 och möjligtvis ända fram till juli nästa år.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.