Första flygplanet i luften för Svenskt Ambulansflyg

Svenskt Ambulansflygs första Pilatus PC-24 har genomfört sin premiärflygning hos Pilatus under förra veckan och nu väntar en rad testflygningar samt installation av medicinsk utrustning innan flygplanet levereras.

Under nästa år ska alla sex Pilatus PC-24 ambulansflygplan som är beställda levereras till Svenskt Ambulansflyg som ägs av samtliga 21 regioner i landet. Det första av de sex flygplanen gjorde under förra veckan sin premiärflygning vid Pilatus tillverkningsanläggning på Buochs flygplats i Schweiz. Efter premiärflygningen kommer flygplanet som just nu har registreringen HB-VVB att nu genomföra ett antal testflygningar hos Pilatus.

Därefter kommer PC-24:an att lämnas över till Aerolite i Schweiz som ska utrusta samtliga sex flygplan till Svenskt Ambulansflyg med rätt medicinsk utrustning innan de levereras till Sverige. Väl i Sverige kommer flygplanen baseras på flygplatserna Umeå, Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter med flygoperativ, medicinsk och teknisk personal. Dessa baser kommer, när de är i drift, att ha beredskap dygnet runt och ha en aktiveringstid på 30 minuter.

Pilatus PC-24 har redan två operatörer som använder flygplanet som ambulansflygplan och Svenskt Ambulansflyg blir den tredje operatören i världen att använda flygplanet för sjuktransporter. Sedan tidigare flygs PC-24 som ambulansflygplan i Alaska och i Australien genom Royal Flying Doctor of Australia. Flygplanstypen är ett STOL-flygplan och kan med det landa och starta på mycket korta rullbanor samtidigt som PC-24 också kan landa på gräs- och grusbanor. Det första PC-24-flygplanet levererades till kund under 2018 och flygplanstypen flög för första gången 2015.

(Foto: Pilatus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.