Ryanair stänger baser i Tyskland

Ryanair-piloter i Tyskland har sagt nej till att gå ner i lön och därför kommer det irländska lågprisflygbolaget troligen att stänga tre baser i landet under hösten.

Ett okänt antal pilottjänster försvinner när Ryanair har bestämt sig för att stänga sin bas på Frankfurt Hahn-flygplatsen och troligen också baserna på Berlin-Tegel och Düsseldorfs flygplats. Detta efter att piloterna vägrat att gå med på lönesänkningar. Ryanair visar även på att 70 procent av bolagets piloter utspridda över Europa redan har skrivit på ett nytt avtal om lägre lön enligt ch-aviation.

Ryanair kommer att sluta ha Boeing 737-800-flygplan baserade på Hahn-flygplatsen i november medan det är troligt att baserna på Berlin-Tegel och Düsseldorf också stängs inför vintersäsongen som startar i slutet på oktober. Även flera piloter som har sin bas på Berlin-Schönefeld eller Kölns flygplats kommer också att förlora sina jobb.

Bakom piloternas beslut att säga nej till lägre lön är en omröstning bland piloterna som representeras av fackförbundet Vereinigung Cockpit och som är anställda av Ryanairs dotterbolag Malta Air som anställer de piloter som är baserade i Tyskland. 88 procent av pilotmedlemmarna i fackförbundet deltog i omröstningen där 49,4 procent röstade för att gå med på Ryanairs förslag.

I maj tillkännagav Ryanair att man skulle skära ner på 3 000 tjänster och nu är det 170 piloter som troligen kommer att förlora sina jobb. Vereinigung Cockpit säger att Ryanair presenterat att det inte finns några förhandlingsalternativ och att 170 piloter kommer att förlora sina jobb om man inte skriver på nya avtal som inkluderar ”flexibelt korttidsarbete, ersättning enbart för flygtimmarna samtidigt som den dagliga och timbaserade ersättningen ska sänkas kraftigt.” Dessa krav från Ryanair ska syfta till att öka produktiviteten inom bolaget.

(Foto: Raboe001)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.