Korrosion i ventiler skapar problem för Boeing 737

Amerikanska FAA har utfärdat ett nöd-luftvärdighetsdirektiv för 2 000 USA-registrerade Boeing 737 som varnar för möjlig korrosion på flygplan som stått parkerade och detta kan enligt Reuters innebära dubbla motorbortfall.

Coronapandemin har inneburit att många flygplan parkerats på marken under en längre tid. När en del flygplan nu börjar att tas i bruk igen har det uppstått problem på Boeing 737-flygplan tillhörande Classic och Next Generation-serierna i form av korrosion på luftventiler i motorerna enligt Reuters. FAA har utfärdat ett nöd-luftvärdighetsdirektiv för korrosionsproblemet som innebär att alla Boeing 737 från Classic och Next Generation-serierna som är registrerade i USA och som inte flugit på minst sju dagar ska inspekteras före flygning avseende korrosion på ventilerna.

FAA föreskriver att om det vid inspektionen upptäcks korrosion vid luftventilerna ska dessa bytas ute innan flygplanet får flyga. Närmare, så är luftventilen placerade vid motorns femte bleed air-steg och fungerar ventilen inte finns det risk för kompressorstall och dubbla motorbortfall utan möjlighet att starta upp motorerna igen enligt FAA.

Bakgrunden till direktivet från den amerikanska luftfartsmyndigheten är motorbortfall på fyra Boeing 737 som stått parkerade en längre tid. Enligt Reuters ska ett av flygplanen som förlorat en motor tillhöra Alaska Airlines som understryker att säkerheten för den aktuella flygningen inte äventyrades.

Även FAAs europeiska motsvarighet EASA har publicerat FAAs nöd-luftvärdighetsdirektiv gällande Boeing 737 Classic och Next Generation-modellerna. De stora flygbolagen i USA räknar inte med att direktivet och den obligatoriska inspektionen kommer att påverka bolagens dagliga drift.

(Foto: Tomás Del Coro)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.