Kedja av mänskliga fel tros ligga bakom nedskjutningen i Iran

En felkedja med inblandning av den mänskliga faktorn tros vara orsaken till varför Ukraine International Airlines flygning PS 752 sköts ner av det iranska luftförsvaret kort efter start från Teheran Imam Khomeini flygplats den 8 januari 2020. Ombord fanns 176 personer varav 17 hemmahörande i Sverige som omkom.

Den civila iranska flygmyndigheten har släppt en faktarapport rörande Ukraine International Airlines ,UIA, flygning PS 752 från Teheran till Kiev som sköts ner av det iranska luftförsvaret kort efter start från Teheran den 8 januari 2020. Ombord på flygplanet fanns 176 personer, däribland 17 hemmahörande i Sverige, och alla omkom i samband med att flygplanet, en Boeing 737-800, kraschade utanför Teheran.

Den faktarapport som nu publicerats pekar på en kedja, som startas av den mänskliga faktorn, med flera faktorer som en möjlig orsak till varför flygplanet sköts ner. Enligt faktarapporten så har den luftvärnsenhet som sköt ner flygplanet varit fel inställd vilket gjort att det iranska luftförsvaret uppfattat det som att flygplanet befann sig på en annan position och kurs än vad det faktiskt gjorde vilket innebar att det uppfattades som ett hot mot Teheran. Flygplanet höll hela tiden sin ordinarie flygväg och normal höjd från Teherans flygplats, men i kombination med utebliven kommunikation mellan den civila flygtrafikledningen och det iranska försvaret samt en felinställda luftvärnsenhet blev flygplanet nerskjutet med två luftvärnsrobotar.

Faktarapporten pekar även på att det iranska luftförsvaret inte identifierade UIA-flygplanet rätt då operatören av luftförsvarsenheten inte var medveten om felinställningen på luftvärnssystemet. När man identifierat PS 752 som ett hot så avfyrade man en luftvärnsrobot på Boeing-flygplanet trots att man inte fått något svar från koordineringscentralen för flygtrafikledningen. Enligt rapporten får operatörer inte avfyra någon robot utan tillstånd från koordineringscentralen vilket är ett sätt för att förhindra fel. Dock valde det iranska luftförsvaret att av någon anledning avfyra två robotar mot PS 752 utan att erhållit tillstånd för detta. Flygplanet träffades av den första roboten drygt fyra minuter efter starten från Teheran Imam Khomeini flygplats.

Enligt radardata har flygplanet efter att blivit nedskjutit gjort en högersväng i vad som ser ut att vara ett försök att vända tillbaka mot flygplatsen man precis startat från. Boeing-flygplanet kraschade dock vid en lekpark efter att en brand startat ombord. Utredningen av händelsen har även kommit fram till att effekterna av de sprängämnen som fanns på flygplanskroppen vid kraschen har likheter med de effekter som förväntas finnas av de robotar som Irans luftförsvar har.

Utredningen kring händelsen pågår fortfarande och faktarapporten är noga med att understryka att det därför inte finns någon fastställd orsak till varför det gick som det gjorde. Faktarapporten som släppts är dock inte särskilt trovärdig tycker Kanadas utrikesminister, Francois-Philippe Champagne. Kanada hade 57 medborgare ombord på PS 752.

”Jag lägger inte mycket trovärdighet i den rapporten. Det är inte bara resultatet av mänskliga misstag, jag tror att det skulle vara en överförenkling av vad som verkligen hände”, säger Champagne till Reuters.

(Foto: LLBG Spotter)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.