British Airways har flugit färdigt med 747

Med omedelbar verkan väljer British Airways att fasa ut sina Boeing 747 som varit parkerade under stora delar av våren. Före coronakrisen var British Airways världens största operatör av Boeing 747.

British Airways har flugit med Boeing 747 i olika versioner sedan 1971 men nu är det slutfluget med ”The Queen of the Skies”. British Airways har beslutat att stoppa sina flygningar med typen med omedelbar verkan på grund av coronapandemin. Det brittiska flygbolaget var före coronakrisen det flygbolag med flest Boeing 747 och nu ska samtliga 31 jumbojetar fasas ut.

Den bränsletörstiga flygplanstypen var redan på väg ut från British Airways flotta före pandemin men på grund av det minskade resandet och den ekonomiska pressen på flygbolagen så fasas Boeing 747 ut tidigare än tänkt. Utfasningen ska även hjälpa British Airways på väg mot sitt mål om att vara utsläppsneutrala år 2050 vilket banar väg för effektivare flygplan som Airbus A350 och Boeing 787 som båda är 25 procent bränsleeffektivare än Boeing 747.

”Så här ville vi inte eller förväntade oss att säga adjö till vår otroliga flotta med 747 flygplan. Det är ett hjärtskärande beslut att behöva fatta. Så många människor, inklusive tusentals av våra kollegor tidigare och nu, har tillbringat otaliga timmar på och med dessa underbara plan – de har varit i mitten av så många minnen, inklusive min allra första långdistansflygning. De kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan på British Airways” säger bolagets VD Alex Cruz.

Den sista kommersiella flygningen som genomfördes med en Boeing 747 i British Airways färger var en repatrieringsflygning mellan Kapstaden och London Heathrow som landade i Storbritannien den 4 juni enligt data från Flightradar24.

(Foto: Alan Wilson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.