Tufft läge för EQT-ägda Nordic Aviation Capital

Nordic Aviation Capital, världens största leasingbolag för regionala flygplan som har sin bas i Billund, säte i Irland och där den största ägaren är svenska EQT befinner sig i en svår ekonomisk situation. Dock har man nu fått till ett avtal som innebär att man kan skjuta upp sina betalningar för lån som man har.

Nordic Aviation Capital, NAC, är världens största flygplansleasingbolag när det gäller regionala flygplan och är totalt sett det femte största leasingbolaget i världen. Coronapandemin har dock påverkat NAC, precis som övriga flygbranschen, och man har givit betalningslättnader till många flygbolag vilket fått NAC att själv hamna i betalningsbekymmer enligt Dagens Industri.

”COVID-19-pandemin har haft en allvarlig inverkan på företag över hela världen, inom alla sektorer, men särskilt för resebranschen. Som är fallet med andra leasingföretag har vi sett att ett antal av våra leasingkunder har drabbats hårt under pandemin och vi har beviljat uppskjutna betalningar på 40 procent av våra intäkter under de senaste sex månaderna”, säger NACs VD Søren M. Overgaard.

Med anledning av detta har NAC dock nått en överenskommelse med sina egna långivare om att skjuta upp betalning av räntor och amortering med mellan sex och tolv månader enligt ett pressmeddelande. Enligt Dagens Industri som fått uppgifter från EQT rör det sig om cirka 85 långivare som nu kommit överens med om nya villkor för återbetalning av lån. Totalt ska NAC ha skulder på 52 miljarder kronor enligt The Irish Times.

De långsiktiga aktieägarna EQT Partners, KIRKBI Invest, GIC och Martin Moller, dess grundare och ordförande, har tidigare åtagit sig att investera 60 miljoner dollar i nytt kapital i NAC som en signal på deras förtroende för utsikterna för verksamheten och deras stöd för bolagets strategi.

NAC har 74 flygbolag som kunder spridda över 50 länder och bolagets flygplansflotta består av nästan 500 flygplan fördelade på ATR 42/72, Bombardier Dash 8, Mitsubishi CRJ 900/1000, Airbus A220 samt Embraer E-jet-flygplan.

(Foto: NAC)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.