ACI Europe: Återhämtningen går långsamt

Återhämtningen för den europeiska flygtrafiken går långsammare än förväntat och den europeiska flygplatsorganisationen, ACI Europe, räknar nu med en full återhämtning först under 2024.

Juni visade på en liten förbättring jämfört med maj men det går fortsatt trögt för den europeiska flygbranschen att återhämta sig mitt under den normala högsäsongen. ACI Europe som representerar flygplatser i Europa konstaterar att återhämtningen går långsammare än förväntat och flyttar fram sin prognos för när man tror att flygtrafiken i Europa återhämtat sig från år 2023 till år 2024.

I juni flög det 93 procent färre passagerare på de europeiska flygplatserna jämfört med samma månad föregående år vilket är något bättre än i maj då det flög 98 procent färre passagerare jämfört med samma period 2019. Då dessa siffror är lägre än förväntat har ACI Europe räknat med att flygplatserna i Europa kommer att förlora 32,4 miljarder euro, motsvarande 331,5 miljarder kronor, i intäkter under 2020 vilket innebär 67 procent lägre intäkter för 2020 jämfört med 2019.

ACI Europe pekar även på svårigheterna för flygplatser i takt med att flygtrafiken återupptas. Dessa svårigheter är relaterade till att när flygtrafiken kommer igång igen är det få passagerare på de flesta flygningarna och samtidigt är flygplatsernas kostnader relaterade till antal flygplansrörelser medan intäkterna främst är beroende av antalet passagerare. Detta innebär att återhämtningen för flygbranschen innebär oproportionerligt ökade kostnader i förhållande till intäkter för flygplatserna.

(Foto: Lucash)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.