Icelandair avskedar alla kabinanställda – piloter tar över

Icelandair har avskedat alla sina kabinanställda efter att fackförbundet för kabinpersonalen sagt nej till ett förslag om nytt kollektivavtal. Detta innebär att det är piloterna på bolaget som ska ansvara för säkerheten ombord för passagerarna.

Sedan januari 2019 har Icelandair och deras kabinanställda inte haft något kollektivavtal på plats. Efter att förhandlingarna mellan Icelandair och fackförbundet FFI nu strandat har Icelandair avskedat samtliga av de kvarvarande kabinanställda vilket innebär att det nu är piloter som tar över kabinpersonalens säkerhetsrelaterade uppgifter.

Enligt FlightGlobal kommer det inte finnas någon kabinpersonal ombord på Icelandairs flygningar från den 20 juli och då kommer man att förlita sig på piloter som tar över kabinpersonalens säkerhetsroll. Lösningen, som är tillfällig, kommer främst att fokusera på säkerheten då Icelandair för stunden har en begränsad ombordservice på grund av coronapandemin.

Det är oklart hur länge den tillfälliga lösningen kommer att vara igång men Icelandair säger att man kommer att använda sig av lösningen med piloter fram tills att fackförbundet för de kabinanställda skrivit på ett nytt kollektivavtal.

Icelandair har totalt sagt upp närmare 940 kabinanställda under året dels på grund av coronapandemin men även på grund av förhandlingarna kring det nya kollektivavtalet som Icelandair vill ska stärka bolagets likviditet och rusta bolaget för framtiden.

(Foto: Mark Harkin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.