American Airlines och JetBlue inleder samarbete

Att kalla American Airlines och JetBlues nya samarbete för en sammanslagning, som en del media gör är att ta i, men faktum är att de båda bolagen nu etablerar ett partnerskap som bland annat innehåller codeshare-samarbete och samarbete mellan bolagens lojalitetsprogram.

Lågprisflygbolaget JetBlue och American Airlines ingår nu ett strategiskt partnerskap för att göra coronapandemin mindre smärtsam för de båda flygbolagen och kan möjligen ses som ett första tecken på någon form av närmare samarbeten flygbolag emellan på grund av coronapandemin. Partnerskapet som nu tillkännagivits innehåller ett omfattande codeshare-samarbete på främst flyglinjer från New York samt Boston och innebär bland annat att American startar upp ett flertal nya långlinjer från nordöstra USA under 2021.

Partnerskapet kommer innebära att JetBlue kan samla in passagerare från sitt linjenät till New York och Boston för att de därefter ska kunna flyga vidare med American Airlines långlinjer eller övriga linjenät på en och samma biljett. Dessutom blir det möjligt att göra bytet tvärtom, att flyga med American Airlines för att därefter byta flyg vid ett nav till JetBlue. Det nya partnerskapet innehåller även samarbeten mellan de båda bolagens lojalitetsprogram där passagerare ska kunna samla poäng eller miles oberoende av vilket av de båda bolagen man flyger med.

”Båda flygbolagens kunder värdesätter åtkomst till fler destinationer, oavsett om det är en JetBlue-kund som vill ha mer direkt tillgång till Sydamerika från New York, eller en American-kund som vill ha fler förbindelser till Florida. Tillsammans kan vi ge våra kunder det bästa av båda världar”,säger Vasu Raja, Chief Revenue Officer på American Airlines.

Det nya codeshare-samarbetet mellan bolagen öppnar upp 60 nya linjer för JetBlue medan American Airlines får tillgång till 130 linjer som idag flygs av JetBlue. Detta inkluderar bland annat flygningar mellan de båda kusterna i USA och på sikt ska fler linjer startas av de båda bolagen som en del av samarbetet. Noterbart är att JetBlues planer på att starta egen långlinjetrafik till Europa inte påverkas av det nya partnerskapet med American.

(Foto: ERIC SALARD)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.