Karlstad Airport toppar om banan

Hela bansystemet på Karlstad Airport håller på att få ny beläggning och även delar av fältet kring bansystemet ska uppgraderas och det är Peab som fått uppdraget att göra arbetet på den värmländska flygplatsen under sommaren.

Peab Asfalt har vunnit en tilldelning på Karlstad Airport. Arbetet omfattar omtoppning av rullbanan 03-21 inklusive vändytor med en option på asfaltering av taxibana samt en av plattorna enligt ett pressmeddelande. I projektet som håller start- och landningsbanan stängd fram till och med den 26 juli ingår det även byte av dagvattenränna samt vissa schaktningsarbeten med återställning av matjord och grässådd.

”Vår bana har hållit sig längre än normalt tack vare ett väl utfört underhållsarbete, men i år var det alltså dags att ge den en helt ny asfaltstopp. Peab har skött arbetet mycket bra, och haft stora resurser på plats för att kunna genomföra projektet på utsatt tid”, säger Lars Ogenvall, verksamhetsansvarig Karlstad Airport.

Hela rullbanan och taxibanan på Karlstad Airport kommer att vattenblästras varefter vissa bärighetshöjande åtgärder kommer att utföras med kolfiberarmering. Den stora utmaningen i projektet är den korta byggtiden på ungefär en månad och asfalteringsarbetena kommer därför att utföras i stort sett dygnet runt. Cirka 22 000 ton asfalt kommer att läggas på en yta om cirka 200 000 kvadratmeter. Två lag kommer att arbeta i skift samt cirka 18 asfaltbilar kommer att vara involverade.

Enligt ett Notam är banan på Karlstad Airport stängd fram till midnatt den 26 juli och ska alltså öppna för trafik igen den 27 juli efter att ha varit stängd sedan slutet på juni. Flygplatsen har i nuläget ingen reguljär flygtrafik på grund av coronapandemin vilket har skapat tillfälle för att stänga start- och landningsbanan utan att passagerartrafiken påverkas.

(Foto: Peab Industri)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.