Brandflygplan fick göra ofrivillig vattenlandning

Under onsdagseftermiddagen fick ett av Saabs brandflygplan problem med landstället när det skulle landa på Skavstas flygplats och flygplanet fick istället landa på vattnet i Nyköpings skärgård vilket inte är något problem för flygplanstypen som kan landa både på vatten och land.

Sedan slutet på maj har Saab två Air Tractor AT-802 Fire boss-flygplan baserade på Skavstas flygplats på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, för att kunna släcka bränder. Under onsdagen var ett av brandflygplanen ute på en flygning men när det skulle landa på Skavstas flygplats gick landstället inte att fälla ut och amfibieflygplanet fick istället landa på vattnet i Nyköpings skärgård istället vilket SVT Nyheter rapporterar om.

Sjö- och flygräddningscentralen fick runt klockan 16 in larmet om flygplanets problem och flera resurser skickades till Skavstas flygplats men när det stod klart att Air Tractor-flygplanet landat säkert i skärgården lämnade räddningsstyrkorna flygplatsen.

”Vi hade skickat ut flera resurser för att hjälpa till men vi fick återkalla alla eftersom att piloten hann landa. Lyckligtvis gick allting bra”, säger Fredrik Hermansson flygräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen till SVT Nyheter.

Det är oklart varför landstället inte gått att fälla ut inför landningen.

(Foto: Copyright Saab AB, Jörgen Ericsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.