Nytt flaggbolag på gång i Slovenien

Ett nytt flaggflygbolag planeras i Slovenien samtidigt som Croatia Airlines sagt att man kan tänka sig att ersätta det tidigare flaggflygbolaget i landet, Adria Airways, genom en bas i Ljubljana.

Croatia Airlines för förhandlingar med den slovenska staten om att etablera en bas på Ljubljanas flygplats efter att Sloveniens flaggflygbolag Adria Airways gick i konkurs under förra året. Dessutom kommer det nu rapporterar om att ett slovenskt fraktflygbolag med namnet Solinair vill etablera ett nytt flaggflygbolag i Slovenien och enligt Simple Flying befinner sig även det bolaget i förhandlingar med den slovenska staten. Solinair är ett dotterbolag till det turkiska fraktbolaget MNG Airlines.

Enligt Solinairs planer ska det kosta 52 miljoner svenska kronor att starta upp det nya flaggflygbolaget som ska ha namnet Air Slovenia. Solinairs plan är dock att man inte ska stå för alla kostnaderna själva utan tillsammans med olika aktörer som förlorat mycket på Adria Airways konkurs. Detta inkluderar dels den slovenska staten, men även Fraport Slovenija som driver Ljubljanas flygplats som är den enda flygplatsen i Slovenien med passagerartrafik.

Om det blir något av Air Slovenia ska bolaget fokusera på de mest lönsamma linjerna som Adria Airways flög och ha en enhetsflotta med antingen Mitsubishi CRJ 900, ATR 72 eller Dash 8 Q400 och totalt fyra till fem flygplan av den typen man väljer. Enligt Simple Flying ska Air Slovenias ambitioner vara att etablera ett samarbete med Lufthansa Group som ska resultera i att Air Slovenia ska ta över den tyska koncernens flygningar till Ljubljana som man startade efter Adria Airways konkurs.

(Foto: Lentokonefani)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.