Inrikestrafiken tog täten i juni

Det blir allt mer tydligt att botten är nådd för flygtrafiken i Sverige och att passagerarsiffrorna nu rör sig uppåt igen. I juni fortsatte antalet passagerare att öka och det var 127 procent fler passagerare som flög till och från landets 39 flygplatser jämfört med maj, men det är fortsatt på mycket låga nivåer. Det är inrikestrafiken som visar vägen genom att, som väntat, påbörja en tidigare och snabbare återhämtning än utrikestrafiken.

I juni flög det 193 190 passagerare till och från landets 39 flygplatser som Transportstyrelsen för passagerarstatistik över. Det är en minskning med 95,5 procent jämfört med juni 2019 och det är fortsatt ett mycket svårt läge för både flygbranschen i Sverige och i Europa. 12 av 39 flygplatser registrerade inte en enda passagerare i juni medan Pajalas flygplats som presterade bäst procentuellt, hade 66,7 procent färre passagerare under årets sjätte månad jämfört med samma period föregående år. Samtidigt går att se en positiv utveckling på flygplatser i södra Sverige där inrikestrafiken startats upp och ökat under juni.

Liknande utveckling i Norden

Stockholm Arlanda är den överlägset största flygplatsen i landet även i juni och nästan 61 procent av alla passagerare på de svenska flygplatserna passerade Arlanda som hade 117 305 passagerare i juni enligt Transportstyrelsen vilket är en tillbakagång med 95,3 procent jämfört med juni 2019. Som jämförelse hade Köpenhamns flygplats Kastrup 94,9 procent färre passagerare och Helsingfors Vanda 96 procent färre passagerare jämfört med juni 2019. För Oslo Gardermoen finns det i skrivande stund ingen officiell statistik för juni 2020. Dock har inrikesflygandet i Norge legat på en relativt hög nivå jämfört med övriga Europa under hela coronakrisen på grund av landets geografi.

Åter till Sverige så kommer Göteborg Landvetter med 18 052 passagerare och Malmö med 14 301 passagerare på topp tre efter Arlanda. På fjärde plats återfinns Luleå med 13 084 passagerare och den första icke-statliga flygplatsen kommer på femte plats genom Stockholm Skavsta som hade 8 430 passagerare i juni. Generellt är det kraftiga negativa utvecklingar för samtliga flygplatser i landet med mellan 70 och 100 procent färre passagerare på flygplatserna i juni jämfört med samma månad 2019. De flygplatser som tappar minst resenärer är de norrländska vilket visar på vikten av att flyget som transportmedel till och från den delen av landet.

Det går uppåt

Trots det mycket negativa läget så finns det trots allt ljusglimtar då det är den andra månaden i rad som antalet passagerare ökar igen jämfört med den föregående månaden. I maj påbörjades återhämtningen med en passagerarökning med 27 procent jämfört med april och i juni ökade antalet passagerare med 127 procent på landets 39 flygplatser jämfört med maj. Det är dock fortsatt väldigt låga passagervolymer och så förväntas det vara under en längre tid.

Det råder en generell mening om att det först är inrikestrafiken följt av kortare internationella flygningar och till sist långlinjeflygningar som kommer att komma tillbaka efter tvärstoppet i våras på grund av coronakrisen. Det står nu även klart att verkligheten har utvecklat sig så än så länge. I juni backade inrikestrafiken i landet med 93,4 procent jämfört med juni 2019 medan utrikestrafiken ligger drygt 96 procent under nivåerna i juni förra året. I maj var siffrorna för inrikes respektive utrikes -97,8 och -98 procent jämfört med maj 2019. Det blir ännu mer tydligt att den största tillväxten just nu finns på inrikestrafiken när man tittar på passagerarsiffrorna i juni jämfört med maj i år. Antalet inrikespassagerare ökade med nästan 167 procent i juni jämfört med maj medan utrikestrafiken ökade med 106,6 procent i juni jämfört med maj. I maj var läget dock omvänt men under juni har många inrikeslinjer startats upp igen genom SAS, Air Leap och Amapola. I juli har även Norwegian startat upp delar av sitt inrikesnät igen.

Ombytta roller

Före coronakrisen var det däremot så att inrikestrafiken tappade kraftigt medan utrikestrafiken mer eller mindre hade stabiliserat sig efter en tids nedgång. Nu är det alltså istället inrikestrafiken där den största tillväxten finns vilket bland annat beror på internationella reserestriktioner och viljan att åka utomlands på grund av krisen. Istället är det många personer som väljer att åka på semester inom Sverige i sommar vilket kan hjälpa inrikesflygets återstart.

Enligt en rapport från Transportstyrelsen är det dock ett troligt scenario att utrikestrafiken först kommer att tappa mer och återhämta sig långsammare än inrikestrafiken, vilket är stadiet där vi är nu, för att sedan växa snabbare än inrikestrafiken. Under 2021 räknar Transportstyrelsen med att antalet inrikespassagerare ska öka med 20 procent jämfört med 2020 medan utrikestrafiken prognositeras att öka med drygt 47 procent jämfört med 2020.

Framöver

Under juli är det troligt att fortsatt se återhämtningar både på inrikes- och utrikestrafiken i takt med att fler flygbolag och flyglinjer kommer tillbaka igen. Det finns dock flera osäkerhetsfaktorer som kan skapa negativa hack på tillväxtkurvan. En eventuell andra våg av smittspridning, förändrade resmönster och lågkonjunktur är några faktorer som påverkar återhämtningen för flygtrafiken. Hittills är det främst semestertrafik i kombination med resor för att besöka släkt och vänner som håller flygandet igång och till hösten återstår att se hur stor skada affärsresandet har tagit av coronakrisen.

IATA har tidigare varnat för att krisen kan komma att förändra affärsresandet med färre resdagar till förmån för mer digitala möten. Dessutom visar en undersökning som gjorts av IATA i juni på att allt fler resenärer kommer att vänta med att flyga igen. Andelen som kan tänka sig att börja flyga inom en till två månader har under juni minskat med 14 procent jämfört med samma undersökning som gjordes i april. Samtidigt har andelen som säger att man inte kommer att flyga på ett halvår ökat med åtta procent och andelen som säger att man inte kommer att flyga det närmaste året ökat med sex procent jämfört med undersökningen i april.

Just nu håller inrikestrafiken i Sverige på att återhämta sig i en god takt men hösten kan bli jobbig för flera bolag både på inrikes och utrikesmarknaden med ett krympande antal resande på grund av förändrade resmönster och lågkonjunktur som historiskt sett gör att färre resor görs, både affärs- och privatresor. Samtidigt ser det ut att bli mer konkurrens än tidigare på flera inrikeslinjer, men det hela beror på om BRA kommer ur sin rekonstruktion. Den ökade konkurrensen i kombination med försök från flygbolagen att stimulera och få igång flygresandet igen har hittills inneburit låga biljettpriser när flygbolagen behöver sina intäkter som mest.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: Bene Riobó)

Källa till passagerarstatistik: Transportstyrelsen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.