Blue Air i ekonomisk knipa

Ytterligare ett flygbolag i Europa börjar att få det riktigt tufft på grund av coronakrisen och det är det rumänska lågprisbolaget Blue Air som ansökt och blivit beviljade konkursskydd.

Blue Air som har sitt huvudkontor i Bukarest och flyger med ett 20-tal Boeing 737 har begärt konkursskydd och rekonstruktion för att bolaget ska överleva coronakrisen rapporterar flera medier. Det rumänska lågprisflygbolaget har stoppat linjetrafiken tillfälligt på grund av krisen, men under denna veckan har man återupptagit delar av linjenätet igen enligt ett pressmeddelande, bland annat har man börjat flyga till Stockholm igen.

Genom att vara skyddade från konkurs kommer Blue Air att kunna fortsätta sin verksamhet som genererar intäkter som sedan kan fokuseras på att betala kostnader kopplade till driften hos bolaget. Blue Airs skulder ska sedan betalas inom de kommande 18 månaderna och man kommer dessutom att få ett stöd på 65 miljoner euro från den rumänska staten som ska täcka de direkta effekterna av pandemin enligt ett pressmeddelande.

Före coronakrisen flög Blue Air till 100 destinationer i 20 länder och hade expansionsplaner för sommaren i år, men nu hoppas man kunna flyga till nästan 50 destinationer från den 16 juli allt eftersom restriktioner hävs. Bolagets intäkter har minskat med över 100 miljoner euro på grund av coronakrisen.

(Foto: Lasse B)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.