Linjetrafiken har en osäker framtid hos Sun Air

Det danska flygbolaget Sun Air överväger att upphöra med all sin linjetrafik då de danska hjälppaketen till flygbranschen inte är tillräckliga i kombination med en hård konkurrens från bolag som får statsstöd enligt flygbolagets VD.

Hälften av de närmare 190 anställda i Danmark är uppsagda och linjeverksamheten är kraftigt hotad på grund av otillräcklig hjälp från den danska staten hos det danska flygbolaget Sun Air som flyger under British Airways-franchise till och från Danmark. Detta skriver check-in.dk.

Före coronakrisen flög Sun Air linjetrafik från Billund och Aarhus i Danmark, bland annat till Stockholm Bromma, men krisen har inneburit stora utmaningar för Sun Air som inte fått något riktat stöd från den danska staten. Detta sätter framtiden för linjetrafiken på spel menar bolagets VD, Niels Sundberg, som tycker det är skrämmande att se hur man behandlar dansk luftfart enligt check-in.dk. En nedläggning av linjetrafiken skulle innebära att Sun Air enbart har kvar privatflygverksamhet med privatjet och specialutrustade Dornier 328 samt underhåll av flygplan på ett antal flygplatser i Danmark.

Ett problem för Sun Air är enligt bolagets VD att man konkurrerar med SAS som fått ”massiv hjälp”. Ett exempel är sträckan Billund-Oslo som Sun Air trafikerar igen sedan mitten av juni med ett pris på 2 500 kronor per enkelbiljett, samtidigt säljer SAS enkelbiljetter för 840 kronor på samma sträcka enligt check-in.dk. Det kan alltså vara den danska statens agerande att inte ge möjlighet till stöd för flera flygbolag i Danmark som visar sig vara dödsstöten för Sun Airs linjetrafik. Dock hoppas bolaget kunna starta upp trafik på tre utrikeslinjer från Billund igen.

På Sun Airs hemsida går det nu inte att hitta några resor mellan Billund och Oslo förrän den 3 augusti med priser som startar på 2 700 kronor per enkelresa. Just den 3 augusti ligger även SAS biljettpriser på samma nivåer som Sun Airs.

Sun Air har trafikerat Sverige i flera omgångar med linjer som Billund-Bromma, Aarhus-Bromma och Aarhus-Göteborg genom åren. Under en period flög Sun Air även mellan Göteborg och Manchester samt mellan Göteborg och Cambridge där Astra Zeneca köpte upp ett antal stolar varje avgång. Sun Air använder sig av Dornier 328JET för sin linjetrafik men har även flera andra flygplanstyper som Hawker 4000 genom bolaget Join Jet som inriktar sig mot privatflygande.

(Foto: Transport Pixels)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.