Croatia Airlines tittar på ny bas utomlands

I oktober 2019 försattes Adria Airways i konkurs och sedan dess har Slovenien och landets enda flygplats med passagerartrafik Ljubljana försökt att ersätta bolagets bas i landet. Nu ser det ut som att Croatia Airlines är intresserade av att ersätta Adria i den slovenska huvudstaden.

En hel del av de linjer som Adria Airways flög innan sin konkurs från Slovenien har tagits över av andra flygbolag, främst från Lufthansa-koncernen. Det finns dock fortfarande ett behov av att fler flyglinjer som Adria trafikerade fram till sin konkurs fortsatt ska trafikeras och därför ska Croatia Airlines nu lämna in ett förslag till den slovenska staten om en eventuell etablering av flygbolaget på Ljubljanas flygplats.

Det är Simple Flying som skriver om Croatia Airlines planer som inkluderar en ny bas för flygbolaget i Slovenien och enligt lokal media har samtal mellan den slovenska staten och Croatia Airlines pågått under flera veckor. Flygbolaget kräver dock incitament för att man ska börja flyga till och från Slovenien och det innebär troligen någon form av ekonomiskt stöd.

Enligt Simple Flying finns det fyra linjer som det är bekräftat att Croatia Airlines är intresserade av att trafikera från Ljubljana. En av de fyra linjerna är Ljubljana-Köpenhamn medan de övriga linjerna går till Skopje, Prag och Wien från den slovenska huvudstaden. Samtliga linjer trafikerades av Adria Airways före konkursen och inget flygbolag har valt att ta över dessa linjer.

Flygplatsoperatören i Ljubljana, Fraport Slovenija, har tidigare sagt att man vill att den slovenska staten ska stödja alla flygbolag som trafikerar Slovenien med tio euro per passagerare som bolagen flyger till eller från Ljubljanas flygplats. Detta hoppas man ska undvika att flygbolag väljer att ställa in sina flygningar till Slovenien den kommande vintern på grund av coronapandemin och det minskade resandet.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.