Österrike fasar ut Saab 105

Efter 50 år i tjänst kommer det österrikiska flygvapnet att fasa ut sina Saab 105-flygplan vid årets slut och en ersättare till det svenska flygplanet dröjer.

När 2020 når sitt slut har Saab 105 flugit för sista gången i Österrikes flygvapen enligt Reuters. Det innebär att det österrikiska flygvapnet enbart kommer att förlita sig på Eurofighter-flygplanet framöver tillsammans med transportflygplan och träningsflygplanet Pilatus PC-7. Österrike befinner sig just nu i en tvist med Eurofighter där Österrike menar att man blivit vilseledda av Airbus och Eurofighter-konsortiet vid köpet av flygplanen 2003.

Med bakgrund av tvisten och resultatet av den har man beslutat att vänta med att ersätta Saab 105OE något som Österrikes försvarsminister, Klaudia Tanner, fått kritik för från landets opposition.

”Med sitt beslut om ett enhetsflotta med endast Eurofighter-system gör Tanner sig helt beroende av Eurofighter-tillverkaren Airbus och Nato, ”säger Robert Laimer, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Österrike skriver Reuters.

Österrike flyger just nu med 15 Eurofighter-flygplan tillsammans med 12 stycken Saab 105, men att beslut om nya flygplan ständigt skjuts fram, bland annat på grund av tvisten med Eurofighter, gör det allt svårare att garantera landet säkerhet varnar militärrepresentanter i Österrike.

Saab 105OE är Österrikes variant av Saab-flygplanet som levererades för första gången år 1970 och har bland annat kraftigare motorer samt är modifierad för att vara ett markattackflygplan. I Sverige flyger Saab 105 under den välkända beteckningen SK 60, skolflygplan 60, och har så gjort sedan 1967. Under 2009 fick flygplanstypen i Sverige bland annat ny GPS och delvis samma instrumentering som Gripen i en modifiering. I Sverige ska SK 60 flyga åtminstone fram till 2025.

(Foto: Bundesheer Fotos)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.