7 500 jobb försvinner hos Air France

6 500 jobb på Air France och ytterligare 1 000 jobb på dotterbolaget HOP! försvinner i ett steg för Air France att anpassa sig till en ny verklighet under och efter coronapandemin.

Under tre månader föll Air Frances verksamhet och intäkter med 95 procent och som mest förlorade Air France 15 miljoner euro per dag på grund av coronakrisen. På grund av krisen fick Air France beviljat ett stöd på sju miljarder euro från den franska staten som dock villkorats med att Air France måste öka sin konkurrenskraft och stärka sin position inom hållbart flygande.

Med bakgrund av kraven från den franska staten kommer Air France att ha minskat antal jobb med 6 560 stycken fram till 2022. I nuläget har det franska flygbolaget 41 000 tjänster vilket innebär att 16 procent av bolagets tjänster försvinner de kommande två åren. Air France skriver dock i ett pressmeddelande att mer än 3 500 jobb försvinner naturligt genom till exempel pensionavgångar.

För dotterbolaget HOP! som flyger på regionala kortare linjer blir det ett ännu hårdare slag. Av 2 420 jobb så ska 1 020 bort vilket innebär att 42 procent av tjänsterna på bolaget försvinner. Frankrike har förbjudit Air France att konkurrera med tåg på inrikessträckor där resan med tåg går på 2,5 timmar vilket särskilt påverkar HOP! som flyger de kortare och tunnare inrikeslinjerna i Frankrike.

(Foto: Curimedia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.