Närmar sig slutet för Boeing 747?

Det är inte bara Airbus A380 som drabbats hårt av coronapandemin och nu överväger Boeing att stoppa produktionen av sitt största passagerarflygplan, Boeing 747, Drottningen över himlen.

Det är utläsningar av Bloomberg från Boeings senaste finansiella rapport som pekar på att den amerikanska flygplanstillverkaren kommer att avsluta produktionen av Drottningen över himlen, Boeing 747 som har tillverkats sedan 1968. Detta skriver Komonews om. Den senaste ordern på en Boeing 747-8 i passagerarversion, som är den nuvarande versionen av jumbojeten som tillverkas, kom för tre år sedan från det amerikanska flygvapnet som beställde två specialbyggda 747-8 som ska användas för presidentransporter.

Sedan 2017 har Boeing enbart tagit emot beställningar på Boeing 747-8 i fraktversion som blivit betydligt mer populär än den senaste passagerarversionen av jumbojeten. Vid slutet av 2019 hade Boeing 747-8F 90 beställningar medan passagerarvarianten endast fått 47 beställningar. Under de sensate åren har Boeing enbart tillverkat sex Boeing 747 per år på sina anläggningar och om några år kan alltså det vara nere i noll då det verkar som att man planerar att stoppa tillverkningen för gott.

Redan ett år före coronakrisen tillkännagav Airbus, i februari 2019, att man kommer att stoppa produktionen av världens största passagerarflygplan, Airbus A380, på grund av den låga efterfrågan på flygplanstypen. Airbus kommer att tillverka sitt sista superjumbo-flygplan under 2021 och om Bloombergs utläsning av Boeings finansiella rapport stämmer kommer Boeing framöver att stoppa tillverkningen av världens näst största passagerarflygplan, Drottningen över himlen som under årens lopp blivit en ikon i lufthavet.

(Foto: Lars Söderström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.