Regeringens flygplatsstöd bara för vissa – tio flygplatser står utan ”coronastöd”

Regeringens stöd på 100 miljoner kronor till landets regionala flygplatser på grund av coronakrisen kommer inte alla flygplatser till del. Endast 22 av de 32 regionala flygplatserna i landet kommer att få möjlighet att ta del av stödet.

Coronakrisen har drabbat samtliga flygplatser i landet hårt och regeringen har givit Swedavia ett stöd på 3,1 miljarder kronor och 100 miljoner kronor till de övriga regionala flygplatserna i landet. Det är dock inte alla regionala flygplatser i landet som får ta del av stödet på 100 miljoner kronor, tio av de 32 regionala flygplatserna lämnas utanför då de flygplatserna vanligtvis inte tar del av det årliga driftsstödet från staten och därför får de heller inga pengar nu.

”Vad vi har kunnat få fram från regeringens förhandlingar gällande stödpaketet om 100 miljoner, fanns det olika viljor. Miljöpartiet ville inte ge pengar till alla drabbade utan bara några få. De andra partierna ville gå våra ägares vädjan till mötes. Kompromissen blev att man helt enkelt dubblade dagens statliga driftstöd som är noga räknat 103 miljoner kronor”, skriver Peter Larsson VD på Svenska regionala flygplatser. 

Att inte alla flygplatser får ett årligt driftsstöd från staten har uppmärksammats tidigare och är något som regeringen tittar på, bland annat genom Flygplatsöversynen. Detta skulle kanske också möjliggöra att samtliga regionala flygplatser i landet kan få ta del av det extra stödet på 100 miljoner kronor som tillkommit på grund av coronakrisen.

De tio flygplatser som nu ser ut att inte få ta del av regeringens extra ”coronastöd” till de regionala flygplatserna är Örebro, Västerås, Norrköping, Linköping, Ängelholm, Sälen samt Eskilstuna, Skövde, Säve och Ljungbyhed. De sista fyra flygplatserna har ingen reguljär flygtrafik och är därmed inte drabbade i samma utsträckning av krisen, men de övriga sex flygplatserna har drabbats precis lika hårt av coronakrisen som de övriga 22 flygplatserna som får stöd.

”När regeringen beslutade om tre miljarder kronor i riktat stöd till de regionala kollektivmyndigheterna till följd av pandemin, så selekterade man inte (heller) stödet utan gav det till alla kollektivmyndigheterna. Nu har vi på nytt vädjat till regeringen att ge stöd till alla de drabbade flygplatserna. Det kan inte vara regeringens mening att säkra flygförbindelser och samhällsviktigt flyg för vissa flygplatser men inte för alla”, skriver Peter Larsson.

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.