TS föreslår klimatstyrda avgifter på Arlanda och Landvetter

Arlanda och Landvetter kan bli först i landet med klimatstyrda flygplatsavgifter. Det föreslår Transportstyrelsen, som på regeringens uppdrag utrett förutsättningarna för miljödifferentierade avgifter för luftfarten.

Den 29 augusti 2019 fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att lämna
förslag om miljöstyrande start- och landningsavgifter. Transportstyrelsen skulle analysera möjligheterna till en högre differentiering av start- och landningsavgifter mellan olika flygningar och olika flygplanstyper utifrån deras miljöprestanda, inklusive klimatpåverkan och användning av biojetbränsle.

Transportstyrelsen föreslår att man använder sig av lagen om flygplatsavgifter för att möjliggöra klimatstyrda avgifter. Avgifterna ska bestämmas av ledningen för flygplatsen i samråd med flygplatsanvändarna. Swedavia föreslås ansvara för den slutgiltiga utformningen och redovisningen av avgifterna. Som stöd för avgiftsarbetet kommer Transportstyrelsen att ta fram nya föreskrifter.

I första hand berörs flygplatserna Arlanda och Landvetter eftersom dessa flygplatser omfattas av lagen om flygplatsavgifter. Det innebär att nästan hälften av alla flygrörelser i Sverige ryms i förslaget om klimatstyrda avgifter.

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.