Norwegian avbeställer nästan 100 Boeing-flygplan

Norwegian avbeställer 97 flygplan från Boeing och kräver samtidigt ersättning från Boeing både på grund av 737 MAX och motorproblemen på bolagets Dreamliner-flygplan.

Norwegian avbeställer 92 stycken Boeing 737 MAX och fem Boeing 787-9 Dreamliner och kräver samtidigt ekonomisk ersättning från Boeing enligt Reuters. Beskedet om avbeställning på över 90 MAX-flygplanen kommer samtidigt som Boeing påbörjat certifieringsflygningarna med flygplanstypen i hopp om att häva flygförbudet på typen.

Den ekonomiska ersättning som Norwegian nu vill ha från Boeing handlar dels om ersättning för de försenade MAX-flygplanen och ersättning för de redan levererade flygplanen av typen. Det är även ersättning för motorproblemen på Trent 1000 från Rolls-Royce som sitter på bolagets Dreamliner-flygplan. Det är oklart hur stor ersättning som Norwegian vill ha, då man har valt att inte precisera det närmare.

Flyganalytikern Jørgen Elnæs i Winair säger till E24 att han inte är förvånad över Norwegians beslut då man förhandlat med Boeing under en längre tid utan att det har gett ett acceptabelt resultat. Elnæs tror att beskedet om att man kräver ersättning kommer nu för att Norwegian under tisdagen valde en ny styrelse som inkluderar leasingbolag vilket ger en betydligt större förhandlingsstyrka enligt Elnæs.

Som det ser ut nu har Norwegian endast en order på 30 Airbus A321LR på beställning som ska komplettera den nuvarande flottan som består av drygt 130 flygplan från Boeing.

(Foto: Atle Straume)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.