Ny ägare klar för Virgin Australia

Den amerikanska investmentbolaget Bain Capital blir nya ägare till Virgin Australia och räddar därmed kvar det australiensiska flygbolaget som nu ska bantas ner för att stå rustade för framtiden. Samtidigt ser konkurrensen ut att hårdna på de mest lukrativa linjerna i Australien.

Virgin Australia kommer nu ett steg närmare att återlanseras då amerikanska Bain Capital tecknat ett avtal med flygbolagets konkursförvaltare om att bli ny ägare. Bain Capitals erbjudande var det enda som fanns kvar efter att Cyprus Capital lämnat förhandlingarna om att eventuellt bli Virgin Australias nya ägare. När det nu ser ut som att en ny ägare är säkrad till Virgin Australia så påbörjas arbetet med att förändra flygbolaget. Troligen kommer en del av de 10 000 anställda att få lämna sina jobb då flygplansflottan ska minskas ner från dagens 98 till 60-70 flygplan.

”Bain Capital har tillbringat många timmar under de senaste veckorna för att prata med oss ​​och få en djup förståelse för vår verksamhet samt att arbeta för att säkra en affär med våra administratörer. Vi vet att de är engagerade i att investera i flygbolaget och vi är glada över att arbeta med dem i framtiden”, säger Virgin Australias VD Paul Scurrah.

Samtidigt som det är klart med en ny ägare så bekräftar det australiensiska flygbolaget Rex att man kommer att flyga med jetflygplan på de större inrikessträckorna i Australien från 2021. Detta innebär att duopolet på de stora linjer ser ut att vara över. Under en lång tid har det varit Qantas och Virgin Australia som trafikerade de stora lukrativa inrikeslinjerna mellan Sydney, Melbourne och Brisbane, men landskapet på dessa linjer ser alltså ut att förändras till mer konkurrens vilket kan försvara Virgin Australias återhämtning med sina nya ägare.

Rex flyger idag ett 40-tal Saab 340-flygplan på regionala linjer i Australien men med en investering på 20 miljoner amerikanska dollar så ska man öka sin produktion med betydligt större flygplan, antingen Airbus A320 eller Boeing 737, för att trafikera de stora inrikeslinjerna i Australien.

(Foto: Nel Botha)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.