Närmare 1 600 anställda lämnar SAS i Danmark

Nästan 1 600 anställda har sagts upp på SAS i Danmark och i Sverige ska 1 900 tjänster försvinna när bolaget anpassar sig för en tid under och efter coronapandemin.

Totalt har SAS nu sagt upp nästan 1 600 anställda i Danmark rapporterar check-in.dk. Detta innefattar nästan 700 kabinanställda, 180 piloter, 590 ur markpersonalen, 96 tekniska medarbetare och 51 personer från den administrativa avdelningen. Cirka 45 av de uppsagda piloterna har valt att lämna SAS frivilligt med 11 + 3 månaders lön uppger check-in.dk.

Från början aviserade SAS att upp emot 1 700 heltidstjänster skulle försvinna i Danmark men efter förhandlingar har det slutat i att 1 420 heltidstjänster försvinner. I Sverige har SAS gått ut med att 1 900 tjänster kommer att försvinna på grund av coronakrisen men det är enbart hittills känt att 560 piloter har sagts upp. Enligt SAS pågår fortfarande förhandlingar i Sverige om uppsägningar hos de övriga personalgrupperna.

SAS räknar med att efterfrågan på flygresor ska ligga på 2019 års nivåer under 2022 och fram tills dess är det en osäker tid. I slutet på april varslade SAS 5 000 anställda på grund av cornakrisen vilket motsvarar 40 procent av bolagets personal. SAS har även valt att skjuta upp ett antal leveranser av nya Airbus-flygplan under de närmaste åren för att anpassa sig till den lägre efterfrågan på flygresor.

(Foto: Alex Beltyukov – RuSpotters Team)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.