London City har öppnat – BA Cityflyer tillbaka

I förra veckan öppnade London City-flygplatsen efter att ha varit stängd sedan i mars på grund av coronapandemin och i juli återupptar det största bolaget på flygplatsen, BA Cityflyer delar av sitt linjenät igen.

I mars stängde London City Airport på grund av få resande under coronapandemin, men den 22 juni öppnade flygplatsen för passagerartrafik igen. Under den första öppningsdagen var det en flygning på flygplatsen. Det var BA Cityflyers Isle of Man-London-linje som flyttade tillbaka till city-flygplatsen istället för Heathrow som man trafikerat under tiden som London City Airport varit stängd.

Det dröjer dock flera dagar innan trafiken kommer igång på allvar på city-flygplatsen enligt Simple Flying. Flygbolaget som har London City som bas och är det största trafikerande bolaget, British Airways dotterbolaget BA Cityflyer, kommer nämligen inte att dra igång sin egna flygningar förrän den 10 juli. Linjen Isle of Man-London City flygs av Loganair med ATR-flygplan på uppdrag av BA Cityflyer/British Airways.

När BA Cityflyer väl drar igång sin verksamhet igen är det fokus på destinationer i Spanien och Italien. Från den 20 juli kommer BA Cityflyer även att återuppta inrikesflygningar till Edinburgh och Glasgow samt flygningar till Dublin från London City Airport.

BA Cityflyer har flertalet av sina flygplan parkerade på Norwichs flygplats och några av bolagets flygplan har skickats på långtidsparkering så långt bort som Warszawa. De flesta flygplanen ska dock återvända till sitt hem på London City Airport då man nu ser en tillräcklig efterfrågan för att återuppta flygningar där i från igen. Ett stort orosmoln för den brittiska flygtrafiken och utrikestrafiken till och från de brittiska öarna är att det är obligatoriskt med en 14 dagars karantän för stora delar av de internationella resenärer som kommer till Storbritannien.

Före coronapandemin trafikerade cirka tio bolag London City Airport. Det återstår att se om alla kommer tillbaka eller om flera bolag som även trafikerar andra London-flygplatser väljer att samla sina flygningar till och från London på en av de större flygplatserna när efterfrågan har minskat.

(Foto: Pieter van Marion)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.